Calle Svensson lämnar vd-stolen hos TPL-aren Almroths, efter 25 år på posten i familjeföretaget, och lämnar över till Patrik Svensson, Almroths tidigare CFO, för att själv fokusera på marknadsfrågor.
– Patrik med sin civilekonom-bakgrund och erfarenhet utifrån är väl rustad att leda ett bolag med den omsättning vi har i dag, säger Calle Svensson till Dagens Logistik, i en intervju där han bland annat tipsar om hur man hanterar att kunder går i konkurs.
Familjeföretaget och TPL-aren Almroths har kunder inom e-handel och industri, och har fokuserat på tredjepartslogistik sedan 2006, då Calle Svensson och styrelsen med pappa Anders i spetsen beslutade att slå in på en annan väg.
– Innan dess var vi underåkeri till lastbilscentraler, DHL med flera, och hade vuxit från en omsättning på 10 till 30 miljoner sedan 1998, då vi köpte bolaget. Men vi tyckte inte det var tillräckligt utvecklande: vi ägde inte affärerna och kunde prata med kunderna om vad vi gjorde och varför. Därför sålde vi av halva företaget och satsade på TPL i stället, säger Calle Svensson.
Almroths inledde med fokus på de regionala industrikunderna, men från 2012 och framåt tillkom den växande e-handeln. Idag står TPL-verksamheten för drygt 150 av bolagets omsättning på 236 miljoner kronor, där e-handel och industrikunder står för drygt hälften var och övrigt utgörs av speditionstjänster för industrikunder.
– Vi är jättetacksamma att vi har den mixen. Förra året var oerhört tufft för e-handeln medan industrikunderna legat stabilt.

Fem e-handelskunder i konkurs
För TPL-aren Almroths ledde pandemieffekten på e-handeln till att omsättningen steg från 207 miljoner 2019/2020, ett räkenskapsår som avslutades i augusti 2020, till 235 miljoner året efter. Det senaste räkenskapsåret som avslutades i augusti 2022, landade omsättningen på en miljon över året innan: 236 miljoner kronor.
Fem av Almroths 50-talet e-handelskunder gick i konkurs under 2022, däribland e-handelgruppen Campadre, och Calle Svensson räknar med ytterligare några konkurser bland kunderna under året.
Tyvärr är det så, alla kommer inte att överleva det här
– Tyvärr är det så, alla kommer inte att överleva det här: nu kommer elräkningen för december och räntorna ska betalas. Samtidigt är det sunt det som hände: från att ha varit en hysterisk period över ett antal år så inser man att man måste stoppa in lite andra parametrar i det här som lönsamhet och hållbarhet, i framtiden bli det lite andra värderingar och det är bra.
E-handeln hade bara vuxit och vuxit tills att Putin gick in i Ukraina och det blev sämre tider, och nu sitter e-handlarna med välfyllda lager, konstaterar han.
– Julhandeln har också varit lugnare än de senaste åren, hade vi inte tagit in nya kunder förra året hade den varit väldigt lugn.
Svalnande automationshets
Han berättar att under e-handelsboomen de senaste åren har automation blivit rejält på modet, och något som alla kunder vill ha.
Hade man inte automation på lagret fick man inte vara med och räkna, nu är det inte så längre. Nu har det blivit mer nyanserat
– Hade man inte automation på lagret fick man inte vara med och räkna, nu är det inte så längre. Nu har det blivit mer nyanserat, säger Calle Svensson, som dock påpekar att man tar med och kommer att bygga upp en del automation, bland annat av packprocessen, i det nya lagret.
Lagret säkerheten för TPL-aren
Almroths arbetar enligt NSABs leveransvillkor (Nordiskt Speditörsförbunds Allmänna Bestämmelser) som reglerar formen för speditörens och uppdragsgivarens rättigheter och skyldigheter, vilket det ger dem rätt att behålla och sälja ut lagret för att täcka sina fordringar. I en ekonomi i gungning kan man säga att lagret blir panten för fortsatta tredjepartslogistiktjänster.
– Vi fakturerar ju för våra tjänster i efterhand, och nu blir det så att man håller koll på kundernas lagerstatus för att se om en eventuell försäljning täcker för våra fordringar, säger Calle Svensson.
– Det är absolut ett tips till kollegor i branschen, alla kanske inte arbetar enligt NSAB. Det hjälper oss att ha det inskrivet.
Många av de coola och hajpade aktörerna verkar ha en begränsad livslängd
Under 2023 kommer Almroths vara försiktiga med att ta i nya kunder.
– Vi kommer inte ta in nya kunder under 2023, eller i alla fall räkna på det hela noggrant. Många av de coola och hajpade aktörerna verkar ha en begränsad livslängd, säger han.

– Vi kommer fokusera på att leverera kvalitet och vår flytt till vårt nya e-handelslager i Klinga Logistikpark. Ytorna behövs då lagren är fulla samtidigt som försäljningen viker. Det är ändå ett ganska bra läge för oss att genomföra den här flytten, under en lågkonjunktur.
Logistik mer stabilt
Tryggt för en logistikaktör ändå att logistikbranschen inte är lika hårt drabbad som retailledet.

– Logistik och lager är fortfarande hett och Norrköping står starkt i det sammanhanget, med hamnen som växer och nu har det även tillkommit en del mark.
Almroths har idag lagret på 12 adresser i Norrköping, och man har länge fått vänta på sitt nya lager i Klinga Logistikpark på 30 000 kvm, som står klart i april, som kommer att ersätta fem lokaler.
– 2023 blir fokus på att konsolidera sina flöden vilket passar bra nu när det är lugnare.
Lämnar vd-posten
Från den 1 februari 2022 avgår Calle Svensson som vd för Almroths, till förmån för Patrik Svensson, idag bolagets CFO. Själv kommer han framöver hittas i rollen som vd för moderbolaget Anders Svensson Holding AB samt fokusera på marknadsfrågor i Almroths.
– Det var dags nu efter 25 år och Patrik har som civilekonom med bakgrund från bank- och finanssektorn rätt mindset för ett bolag i den här storleken. Själv får jag möjlighet att hålla på med det jag tycker är roligast: relationsbyggande, affärsutveckling och kvalitetshöjande åtgärder, säger Calle Svensson.
Av Klara Eriksson