Amazon satsar på att leverera e-handelsvaror utan sekundärförpackningar, i den mån det är möjligt. 11 procent av jättens varor levereras idag förpackningslöst, enligt en artikel i The Wall Street Journal. I Sverige har skönhetshandlaren Lyko varit inne på samma bana – i ett projekt med Instabox. ”Men just nu fokuserar vi mer på att minska förpackningarna i inleveransledet, bland annat tillsammans med Amazon”, berättar Tom Thörnblom, Lyko.
Amazon är duktiga på slimmade förpackningar, men ambitionerna att minska förpackningarna går längre än så. Enligt en artikel i The Wall Street Journal är bolagets strävan att helt skippa sekundärförpackningen, och i stället leverera varorna i sin originalförpackning.
Idag levereras 11 procent utan den bruna, extra förpackningen, och kunderna får då välja om de är ok med ”boxless” leverans i chek out-skedet. Amazons målsättning är att denna andel ska öka – för dem sparar det både tid och pengar att minska förpackningarna.
Svensk e-handlare på bollen
Att minska antalet förpackningar är inte bara viktigt för miljön, utan även en kostnadsfråga. I Sverige har Lyko i samarbete med Instabox testat förpackningslös leverans.
– Vi tror att det är framtiden och vi vill fortsätta utforska det området, men just nu har vi inget i pipen utan nu fokuserar vi mycket på inleveranser, där vi satsar på att få inleveranserna ”e-com ready”, dvs enkla för oss att hantera på lagret, säger Tom Thörnblom, kommunikations- och hållbarhetschef på Lyko.

”E-Com Ready” är också namnet på det samarbetsprojekt inom Hållbar E-handel som finansieras av ASTER, där e-handlare som Lyko, Apotea, Amazon och Blomsterlandet gått samman för att få leverantörerna att ställa om från butiksanpassade förpackningar till pallar med varor som enkelt kan hanteras på lagret och in i e-handlarnas automationslösningar.
– Det mynnar ut i en instruktion till leverantörerna som vill vara med och minimera förpackningarna; ett exempel är att packa 3000 schampoflaskor direkt i en låda på en pall med en skiva på, och sedan ytterliagre en låda ovanpå, säger Tom Thörnblom, och berättar att de gör just så vid Lykos egna fabriker, i Tyresö ch Göteborg.
– Hanteringen blir så oerhört mycket enklare för oss.
Leverantörerna anpassar sig
Responsen från leverantörerna har varit positiv, berättar han, och när Lyko och Apotea, delvis i samma segment, går samman spelar deras önskemål stor roll.

– Särskilt i Sverige och Norden är leverantörerna jättepositiva, och många är intresserade av att jobba på det här sättet. För några av våra största svenska varumärken är vi dessutom deras största kund, vilket såklart också spelar roll. Vi och Apotea delar också många leverantörer, och jag och Erika (red anm: Svensson, hållbarhetschef Apotea) träffas också på tu man hand utanför gruppen och diskuterar hur vi ska driva det här arbete vidare.
Att Amazon, som hanterar miljontals artiklar och har en helt annan storlek globalt än de svenska e-handlarna, med i projektet för att göra inelveranserna ”e-com ready” är en stor fördel, menar Tom.
– De precis som vi vill underlätta hanteringen på lagret så därför tittar man på: var tillför förpackningarna någonting? Där de inte tillför något utan bara kostar pengar och tid finns ingen mening med dem, och med Amazons volymer är det en ännu viktigare fråga för dem, de har ju miljontals artiklar i sitt sortiment och då är det ännu viktigare kroka arm med andra, sedan är ju de visserligen större i andra kategorier än oss.
Av Klara Eriksson