När Apotea-gruppens andra lager i Morgongåva nu står färdigt har Apotea det “gamla” lagret, helt för sig själva. Nu installeras mer automation, bl a två nya plockrobotar och en Autostore.
– Vi ska dubbla kapaciteten i vårt befintliga hus, och gå från en kapacitet på 50 000 till 100 000 ordrar om dagen, berättar Apoteas grundare och vd Pär Svärdson.
I slutet av mars invigdes Apoteabolagens nya lager i Morgongåva, ett bygge på 40 000 kvm dit e-handlare som tidigare trängts med Apotea nu flyttat. Beslutet att bygga nytt tidigarelades sommaren 2020, då Apoteas volymer fördubblades över en natt när den första smittvågen under pandemin bröt ut. Denna för Apotea affärsmässigt positiva, men omskakande upplevelse, var startskottet för en resa mot en mer flexibel logistiklösning, som klarar av att hantera en volatil försäljning till följd av kriser.
– Vi lärde oss jättemycket av det, och har utbildat jättemånga anställda, förbättrat vår krisorganisation och går upp i stabsläge vid behov. När kriget i Ukraina bröt ut, och folk började hamstra mediciner och jodtabletter och allt vad det var, stod vi mycket bättre förberedda än vad vi gjorde när pandemin slog till, berättar Pär Svärdson.

Utökad automation
Från början sköttes plocket helt manuellt på Apotealagret, och för den som kom på besök liknade lagret något av tomtarnas julverkstad, med en massa anställda som rullade runt vagnar och plockade varor. Under pandemin har dock Pär Svärdson skyfflat in allt mer automation på lagret, för att bygga flexibilitet och skalbarhet. En A-frame, som plockar varor som enkelt går att stapla i fack längs med sidorna, snabbt och effektivt, har blivit två, och fler är på väg.
– När det gick mycket handsprit hade vi en person som bara stod och fyllde på det facket hela dagen, och samma sak när det gick mycket Covid-tester, berättar Svärdson när han visar runt på lagret.
För mindre varor som inte går att stapla i A-framen har Svärdson installerat en pick-by-light lösning, som effektiviserar plocket genom att lampor hjälper plockaren att se vilken vara som ska ned i vilken låda – även denna lösning fördubblas inom kort. Och i det “hål” som nu skapats på lagergolvet där Babyland varit, kommer Pär Svärdson peta in en Autostore, som levereras till sommaren. Två helt nya amerikanska plockrobotar kommer också installeras redan i april, modellen är än så länge en affärshemlighet.
– Nu har vi möjlighet att skala upp verksamheten, vi dubblar kapaciteten i vårt befintliga hus, och kommer gå från en kapacitet på 50 000 till 100 000 ordrar per dag. Det gör att vi kan fortsätta att växa här i regionen. Tittar vi på vad som händer efter det så handlar det om ett till lager på Västkusten, men där är vi inte ännu.

Behåller manuella processer
Det mesta av automationen levereras av SSI Schäfer. Det manuella plocket, särskilt av större och otympligare varor finns dock kvar.
– När vi automatiserar ser vi även till att behålla en möjlighet att sköta processerna manuellt. Man bygger inte nya Södertäljevägen utan att behålla den gamla.
Pack och sortering har varit automatiserat redan före pandemin, men ökat i kapacitet. Packet som sköt av Ipac-maskiner med olika storlekar på bottenplattorna och kanter som maskinellt viks ner kring ordrarna har blivit fler, och raden av robotar som sorterar paket i olika leveransburar har blivit längre.
– Den stora roboten som hanterar större och tyngre paket är den senaste, och där sker utleveransen helt automatiskt, vilket är tacksamt för personalen.
Alla stationer sammankopplas genom ett bansystem, som vuxit på höjden när automationen utökats och tillsammans växer automationen in i den manuella verksamheten på ett nästan organiskt sätt.
Jag gillar ditt sätt att automatisera, det känns som du tycker det är roligt?
– Tack så mycket! Jag gillar att rota i våra grejer. Man kan ju bara köpa en Autostore, men det är ju integrationen i den egna verksamheten, en påtagligt stor sådan, som är det viktiga att jobba med, säger Pär Svärdson.

– Jag tror på kombinationen av manuell verksamhet och automation för att skapa flexibilitet i systemen. Vi vet nu av erfarenhet att det finns saker man inte vet ska komma: som en pandemi eller ett krig, och då gäller det att kunna hantera det.
Ingen automationsskeptiker
Pär Svärdson motsätter sig bilden av att han tidigare varit negativt inställd till automation, och föredragit en manuell hantering. Han menar att det framförallt varit en ekonomisk fråga.
– Det har varit svårt att räkna hem tidigare, och vi jobbade väldigt mycket mer med att automatisera IT-systemen än att ha en massa fancy hårdvara. Man måste kunna motivera en automationsinvestering ur ett kostnadsperspektiv; jag är intresserad av att bygga ett hållbart företag som tjänar pengar, säger han.
Skillnaden nu från då är också att automationen blivit billigare.
– Många lösningar har blivit tillgängliga på ett annat sätt, effekten per krona har blivit bättre, så lösningarna har blivit mer kostnadseffektiva.
Behövs stärkt svensk beredskap
Men en kedja är inte starkare än sin svagaste länk, och Pär Svärdson menar att Sverige snabbt behöver stärka svensk läkemedelsberedskap. Apotea har samordnat hjälpinsatser där de tillsammans med emballageföretaget Christer Nöjd med flera, skickat ner läkemedel och vårdmaterial för sammanlagt 11 miljoner kronor.
– Men när jag ringde och ville lägga en till extrabeställning för att skicka ner till Ukraina så sa en av mina leverantörer att “beställer du mer nu så har du tagit slut på det svenska beredskapslagret”. Det säger en hel del, eller hur? Jag skulle önska att det fanns lite mer robusthet i systemet, att inte lite extra beställningar till Ukraina slår ut svensk beredskap.
Av Klara Eriksson