Möjligt med eldriven sjöfart mellan Skellefteå och Södertälje

En ny förstudie från Lighthouse och Trafikverket visar att eldriven sjöfart på den 90 mil långa sträckan från Skellefteå (Northvolt) till Södertälje (Scania) är fullt möjlig, på sommarhalvåret. Men vintertid kommer isen och sätter helt andra krav på fartygens batterikapacitet.

Elektrifieringen håller ett ganska högt tempo på vägsidan, även om den tappat fart sedan årsskiftet och drabbats av bakslag när bonusdelen av bonus malus skrotades av den nya regeringen. Det går dock inte lika fort på sjösidan, där batteridrift inte anses möjligt på långa sträckor. Mellan Skellefteå och Södertälje är det 90 mil, vilket skulle sätta höga krav på ett batteridrivet fartyg på den sträckan.

Förstudien ”Hållbara försörjningskedjor med eldriven sjöfart mellan Norrland och Södertälje” vill utveckla ett koncept för eldrivna fartyg som kan trafikera den sträckan. De har utgått från Scanias behov, med bas i Södertälje, som behöver komponenter från Northvolt som tillverkar battericeller i Skellefteå.

– Tillsammans med lastintressenterna diskuterade vi först kapacitet- och hastighetsbehov. Sedan tittade vi på tekniska lösningar och designalternativ och tog fram ett fartygskoncept. Vi landade i att fartyget ska kunna transportera cirka 60 stycken 40-fots containrar och att avgång från Skellefteå ska ske en gång i veckan året runt. Det innebär att man kan ha en relativt låg medelhastighet, vilket gör det möjligt för elektrifiering även om sträckan är lång. Fartyget behöver ligga vid kaj 12 timmar för att lasta på och av. Det ger tillräckligt med tid för att ladda batterierna, kommenterar Sara Rogersson, forskare på Rise Maritime som lett arbetet med förstudien.

Vinterisen ett problem

Förstudien visar att det är fullt möjligt sommartid, men på vintern ställer isen högre krav på batterikapaciteten. Så pass att varken blir viktmässigt, utrymmesmässigt eller kostnadsmässigt försvarbart med dagens teknik.

– Därför behövde fartyget bli en hybridlösning med en motor som går på ett klimatsmart bränsle för att klara isen. Vi valde att kika på användning av grön metanol. Så vi nådde inte ända fram med elen, men jag tycker ändå att det är intressant att batteridrift kan fungera på den långa sträckan, kommenterar Sara Rogersson.

Förstudiens resultat har lett till att ett konsortium med ytterligare projektparter har formerats för att belysa flera nödvändiga aspekter i den fortsatta utvecklingen mot ett fungerande fartygskoncept. Forskningen tas nu vidare i projektet ELINORR (Elektrifierad sjötransport av gods Norrland – Södertälje) som har fått finansiering beviljat av Triple F, Trafikverkets forskning- och innovationssatsning. Projektstart är i februari 2023.