Autonomt elfartyg på jungfruresa i Norge

Världens första eldrivna och autonoma containerfartyg, Yara Birkeland, genomförde i fredags sin jungfruresa i Oslofjorden. Det norska fartyget är utvecklat av världens ledande konstgödselföretag, Yara, i samarbete med teknikföretaget Kongsberg.

Yara Birkeland har utvecklats i ett samarbete mellan Yara, ett av världens ledande gödselföretag och leverantör av miljölösningar, och Kongsberg-gruppen, ett företag som utvecklar teknik bland annat för sjöfart. Fartyget är designat för eldrift med ett batteri på ca 7 MWh och en lastkapacitet på 120 TEU.

Vid premiärturen till Oslo den 19 november visade företagets vd upp fartyget för den norska statsministern Jonas Gahr Støre och fiskeri- och havsministern Bjørnar Skjæran.

– Vi är stolta över att kunna visa upp världens första elektriska och autonoma containerfartyg. Det kommer kapa 1 000 ton CO2 och ersätta 40 000 resor med dieseldrivna lastbilar om året, sa Svein Tore Holsether, vd för Yara, vid premiärturen.

Fartyget byggdes vid varvet Vard och har fått ca 133,5 miljoner norska kronor i finansiellt stöd från Enova. Det beräknas vara i kommersiell drift under 2022 och nu inleds en två år lång testperiod av tekniken som ska göra fartyget självgående innan det kan klassificeras som helt autonomt. Under tiden kommer fartyget styras från Massterlys övervaknings- och operationscenter i Horten.

– Vi har länge sett fram emot den här dagen. Yara Birkeland kommer transportera mineralgödsel mellan Porsgrunn och Brevik och kommer bidra till betydande utsläppsminskningar under transport. Det här är ett utmärkt exempel på grön övergång i praktiken, och vi hoppas att detta fartyg kommer bli starten på en ny typ av utsläppsfria containerfartyg. Det finns många platser i världen med trånga vägar som skulle tjäna på en högteknologisk lösning som denna, säger Svein Tore Holsether.

Yara är också ett av de företag som ligger bakom koalitionen “First Movers Coalition” som lanserades vid COP26. Koalitionens syfte är att öka efterfrågan på produkter som hållbart flygbränsle och stål med nära noll-utsläpp för att bidra till att fler har råd att köpa produkter framställda med nya gröna tekniker.