Bauhaus skaffar eget lager i Norge

Bauhaus investerar i ett 15 000 kvm stort kombinerat e-handels- och butikslager utanför Oslo, som öppnar i april. Tidigare har den norska logistiken hanterats av Postnord TPL i Norrköping.

– E-handelslogistik är komplext, det finns fördelar med att ha delar av den i egen regi, säger Bauhaus logistikutvecklingschef Håkan Asp.

Byggvaruhuskedjan Bauhaus växer i Norge. I sommar ökar kedjan från dagens två till totalt fyra butiker i landet, med planer på ännu fler, och från e-handelslagret hos Postnord TPL i Norrköping går fler och fler lastbilar till Norge med e-handlade varor. Under 2021 växte e-handeln med över 100 procent i Norge.

– Våra e-handelsvolymer växer jättemycket, både i Sverige och i Norge. För Norge har det inneburit en ökad mängd transporter som går från Norrköping varje dag. Någonstans blir det ohållbart att skicka så mycket volymer med lastbil, både hanteringsmässigt och för miljön, berättar Håkan Asp, logistikutvecklingschef på Bauhaus.

Nu satsar Bauhus istället på ett dedikerat lager för de norska volymerna. 

– Vi kommer närmare våra norska kunder med snabbare och bättre leveranser, samtidigt som vi minskar miljöpåverkan, kan ta import på sjö isället och minskar och antalet transporter över gränsen. 

Hyr lager av Selvaag

Det nya Norgelagret ligger i Lilleström strax norr om Oslo, och var tidigare centrallager för möbelkedjan Bohus, en norsk motsvarighet till Mio, som växt ur lagret och flyttat till större lokaler i närheten.

– Det är ett av de bästa logistiklägena i Norge, med bra infrastruktur och närhet till Gardermoen och Oslo: vår viktigaste marknad. Våra två befintliga varuhus ligger i Olso, i övriga Norge är kunderna inte så medvetna om vår existens än.

Lagret är 14 900 kvm stort Bauhaus hyr fastigheten av det norska fastighetsbolaget Selvaag Eiendom. Härifrån ska man distribuera hela Bauhaus norska e-handelssegment och de butiksvolymer som kommer från norska leverantörer.

– Vi kommer inte att fylla ytorna direkt, men på sikt så tror jag att det kommer att vara helt fyllt av e-handelsverksamheten och att vi flyttar ut butikslogistiken i ett separat centrallager, precis som vi gjort i Sverige.

Bauhaus e-handelslager hos Postnord TPL i Herstadberg kompletteras nu med ett eget e-handelslager för den norska marknaden. Foto Daniel Burström

Övriga butiksvolymer kommer även fortsatt att distribueras från Bauhaus nya, ca 90 000 kvm stora butikscentrallager hos Postnord TPL i Norrköping, som invigdes i januari.

– Det är en jättesatsning vi gjort i Norrköping, att inte utnyttja de ytorna till butiksvolymerna till Norge vore inte logiskt i nuläget, säger Håkan Asp.

Initialt kommer 15 personer att jobba i det nya Oslolagret, som kommer skicka ut omkring 100 e-handelsordrar per dag.

E-handel i egen regi

Även i Sverige har e-handeln växt explosionsartat för byggkedjan. På några år har e-handelshanteringen gått från “ett hörn” i TPL-lagret i Herstadberg till att ta upp hela de 39 000 kvm stora lagret. 2019 öppnade Bauhaus även ett andra e-handelslager i Sickla i Stockholm på 15 000 kvm.

– Vi är väldigt Stockholmstunga, dels har vi många varuhus där, men kunderna är också mer benägna att e-handla byggvaror, förklarar Håkan Asp.

Bauhaus kombinerade varuhus och e-handelslager i Sickla, Stockholm. Foto Bauhaus

Postnord TPL driftar sedan många år all Bauhaus butiks- och e-handelslogistik i Norrköping, men e-handelslagret i Sicka hanterar man i egen regi.

– E-handel är väldigt komplext, det är väldigt personalintensivt med mer direktkontakt med kunderna. Med en halv miljon e-handelsordrar per år så är det lätt att det går fel ibland, och e-handelslogistiken är inte lika förlåtande som butikslogistiken, fel som sker där drabbar i större utsträckning internt. Därför finns det fördelar med att ha delar av just e-handelslogistiken i egen regi, säger Håkan Asp.

Bolaget sköter även distributionen av e-handelsordrar i egen regi Stockholm, något man även kommer att göra i Norge.

WMS-lösning från Reflex

Jonas Arvidsson. Foto A2B Solutions

Norgelagret kommer att driftas med hjälp av WMS-systemet Reflex från franska Hardis Group, som just nu gör en storsatsning på den nordiska marknaden. Systemet levereras av nystartade systemintegratören A2B Solutions, och Bauhaus blir bolagets första WMS-kund i Norden.

– Vi är jätteglada att få Bauhaus som första kund, vi har jobbat nära Håkan och gänget på Bauhaus när de satte upp sin e-handelslösning i Stockholm, och känner väl till deras processer och utmaningar, berättar vd Jonas Arvidsson.

Han grundade A2B Solutions hösten 2021 tillsammans med förre Idnet-kollegan och Mattias Springer, som nu är teknikchef i bolaget.

– Det är också roligt att få göra en omnilösning, där vi hanterar både butiksflödet och e-handelsflödet i samma lösning, och med samma lager och personal. Det visar på styrkan och flexibiliteten i den här WMS-lösningen, fortsätter Jonas Arvidsson.

Lagret ska tas i drift i slutet av april.

Av Hilda Hultén

Om Bauhaus

Bauhaus grundades 1960 i Mannheim, Tyskland, och var först med byggvaruhuskonceptet “allt-under-ett-tak”. Idag har Bauhaus omkring 270 varuhus i 19 länder, med ca 15 000 produkter i sortimentet. 1997 öppnade det första svenska Bauhaus-varuhuset, och idag har bolaget 22 butiker i Sverige. Kedjan har även verksamhet i Finland och Danmark, med lokala logistiklösningar i bägge länderna. I Norge öppnade kedjan sitt första varuhus 2007, och initialt hanterades de volymerna från Danmark, men norgelagret flyttades till Sverige 2019.