Bring väljer fransk automationslösning

Bring har valt en sorteringslösning från franska Fives Group till sin nya jättepaketterminal i Södra Stigamo. Terminalen och automationslösningen ökar kapaciteten med 300 procent mot Brings nuvarande kapacitet, och anläggningen väntas tas i drift sommaren 2025.

Brings nya paketterminal på Södra Stigamo i Vaggeryds kommun får en total yta på 32 000 kvm och ska ersätta dagens lager i Torsvik på 15 000 kvm. När företaget flyttar in i början av 2025 blir den en av företagets största terminaler i Norden och den absolut största i Sverige. Nu har Bring valt en sorteringslösning från den franska automationslaverantören Fives Group till terminalen.

Fives’ singulator optimizes the item flow by transforming the 3D bulk flow of packages and flyers into a 1D stream of objects with regular spacing
Bulkflöde. Foto Fives

– De senaste tre åren har våra paketvolymer ökat med 169 procent, och allt tyder på att tillväxten bara börjat. Jönköping är ryggraden i vår logistikkedja, och det är ytterst viktigt att paketflödena där fungerar. Därför har vi fattat beslutet att investera i automation från Fives med en lösning som kommer att skräddarsys för våra specifika behov, kommenterar Hanna Johansson, operativ chef på Bring.

Ökad kapacitet

Sorteringslösningen baseras på Fives singulator- och cross belt-lösningar och kommer enligt bolaget att öka kapaciteten med 300 procent mot Brings nuvarande lösning.

Fives’ GENI-Belt sorter ensures high-performance with minimum operational costs
Singulator-flöde. Foto Fives

Singulator-tekniken sorterar bulkflödet som normalt kommer på ett transportband till ett flöde med ett paket i taget med ett fast avstånd mellan varje paket. Lösningen har åtta sorteringslinjer utrustade med kameror och volymscanning, och totalt 220 nedkast för att sortera paket lokalt, nationellt och internatonellt.

Bring planerar att ta den nya sorteringsanläggningen i drift i mitten av 2025.

– Vår nya terminal säkrar vår möjlighet att växa. För att öka volymerna så behöver vi inte bara operera snabbare, utan också använda smartare lösningar, kommenterar Hanna Johansson.