Brist på sjömän i krigets spår

Ryssland och Ukraina står tillsammans för 14,5 procent av världens sjömän och Ukraina står ensamt för 4,5 procent av världens sjöbefäl. Enligt Financial Times vill ca 20 procent av ukrainska sjömän i aktiv tjänst återvända hem för att försvara sitt land. Nu varnar stora rederier för akut personalbrist.

Över 74 000 fartyg bedriver internationell handel runtom i världen. Ryssland och Ukraina står tillsammans för 14,5 procent av dessa fartygs sjömän och Ukraina står ensamt för 5,4 procent av världens befälhavare. Sedan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanat sina landsmän att ta upp kampen mot Ryssland väljer allt fler sjömän att återvända hem för att försvara sitt land. Nu varnar stora rederier som Wilhelmsen för att kriget kan leda till en akut personalbrist, enligt tidningen Financial Times.

– De är idag en av de fem främsta leverantörerna av sjöbefäl. Att förlora denna källa över en natt kommer leda till påfrestningar för den globala besättningsförsörjningen, säger Carl Schou, vd för Wilhelmsen Ship Management, till tidningen.

Oleg Grygoriuk, ordförande för Ukrainas fackförening för sjötransportarbetare, uppskattar att uppåt 60 procent av landets 80 000 sjömän just nu är ombord på fartyg och att 20 procent (12 procent totalt) av dessa vill återvända hem för att slåss. Facket uppmanar dem dock att stanna ombord både för deras egen säkerhet och för att hålla den globala logistiken flytande.

– Om majoriteten av de ukrainska sjömännen lämnar så finns det inget land som kan täcka upp deras positioner och det blir katastrofalt för världssjöfarten, säger Oleg Grygoriuk till tidningen.

Av Emanuel Lehtonen