Brittiska lastbilar sitter fast i Dover

Hamnen i Dover lider av långa lastbilsköer till följd av inställda färjeturer, dåligt väder och havererade tullsystem. Lastbilar med färskvaror blir stående i upp till två dagar innan de kan korsa Engelska kanalen och leverera till den europeiska kontinenten, det rapporterar Financial Times.

Hamnen i Dover, sydöstra England, hanterar 17 procent av all godshandel i Storbritannien sett till ekonomiskt värde. Den är också särskilt viktig för import och export av färskvaror och mat över den Engelska kanalen till kontinenten. Enligt tidningen Financial Times är det nu långa köer med lastbilar som försöker ta sig in eller ut ur landet med varor.

Lastbilar får vänta upp till två dagar i kö i Dover för att korsa kanalen och leverera varor. Orsaken är en kombination av att rederiet P&O Ferries ställde in all färjetrafik förra månaden, då de avskedade nästan 800 ur personalen, dåligt väder, ökad turisttrafik och ett havererat IT-system.

Den brittiska köttindustrin är en av de branscher som drabbats av förseningarna. Deras lastbilar fulla med färskt kött blir stående på vägarna och butiker på kontinenten får inte sina matvaror i tid, samtidigt som köttet riskerar att bli dåligt. Därför kräver de nu att export av färskvaror ska prioriteras.

– Vi vill att myndigheterna ser det akuta i situationen och vidtar lämpliga åtgärder för att hålla flödet av färskvaror i rörelse, säger Nick Allen, vd för British Meat Processors Association, till tidningen.

Den brittiska tjänsten Goods Vehicle Movement Service (GVMS) låter företag fylla i tulldokument digitalt. Men den har lidit av strömavbrott under förra veckan och, tillsammans med andra brittiska IT-system, kapacitetsbrist sedan Brexit. Tjänsten ska ha legat nere i tio dagar vilket i sin tur orsakat problem för företag som importerar eller exporterar. Men nu ska problemet vara löst.

P&O planerar att öppna upp färjetrafiken igen under veckan med två färjor, men enligt tidningen lär förseningarna hålla i sig. Dessutom är en av deras färjor beslagtagen av brittiska myndigheter efter en inspektion av besättningen.