Budbee storsatsar på paketskåp – ca 500 innan årsskiftet

Hemleveransaktören Budbee tar upp kampen med konkurrenten Instabox och lanserar paketboxar, varav omkring 500 rullas ut i höst. 

Vi har redan omkring 100 skåp ute, och ställer ut nya skåp varje dag. De kompletterar vårt hemleveranserbjudande och gör att vi kan nå fler konsumenter, säger Budbees Simon Strindberg.  

Budbee, som ägs av Kinnevik och grundaren Fredrik Hamilton, når omkring 60 procent av svenska konsumenter med sin hemleveranstjänst. Men nu ska bolaget storsatsa på att även leverera e-handlade varor till paketboxar, eller leveranssskåp, med sin leveranstjänst Budbee Box.

I somras började pilottesterna med ett tiotal boxar, och just nu är produktionen i full gång av skåpmoduler till Budbees 500 första paketboxar hos automationsleverantören E-motions Europe i Tenhult. 

– Det är fem moduler i varje skåp, så det blir totalt 2 500 skåpmoduler som vi ska tillverka här i höst, berättar Nils Brunke, vd på E-motions, som annars främst säljer paketsorterings- och robotlösningar. 

Komplement till hemleveranser

Budbee utvecklar själva mjukvaran till skåpen. 

– Det enda som bromsar är hur stor organisation vi kan ha för att jobba med utrullningen, säger Simon Strindberg. Foto Budbee

– Vi har beställt komponenterna och har ett team som installerar nya skåp varje dag. Intresset för att ha boxarna är enormt, det enda som bromsar är egentligen hur stor organisation för att jobba med utrullningen, som är ekonomiskt försvarbart för oss att ha, säger Simon Strindberg, kommunikationsansvarig på Budbee.

För Budbee som idag täcker 60 procent av Sveriges befolkning med sin hemleveranstjänst, blir boxarna ett kostnadseffektivt komplement till hemleverans, och alternativ till att ha utlämningsställen. 

– Vi började med hemleveranser för fyra år sen och har växt otroligt mycket sedan dess. Vi är fortfarande övertygade om att hemleverans är det bästa leveranssättet för kunderna, om det utförs på rätt sätt. Samtidigt är paketboxar det mest konsumentvänliga alternativet till hemleverans. För oss som redan kör hemleveranser är det en relativt liten sak att komplettera även med boxar: vi kan utnyttja våra terminaler, slingor och linehauls även till det, och det är mer kostnadseffektivt än exempelvis ombud. 

Att ha både hemelverans och boxar gör dem till en bättre och mer komplett partner till e-handlarna, menar han. 

– Det innebär också att vi kan utöka vår täckningsgrad. När vi utvärderar vart vi ska etablera oss är en viktig faktor befolkningsdensitet per kvadratkilometer. Med boxar kan vi komplettera på orter där densiteten inte är tillräckligt stor för att erbjuda hemleverans, men där vi har bilar som kör förbi redan idag. 

Omkring 500 Budbee-boxar ska vara utställda innan årsskiftet. Foto Budbee

Flera satsar på paketboxar

Flera av last mile-aktörerna i Sverige har paketboxar, eller har aviserat att man tänker skaffa det. Bland annat har DHL 120 leveransboxar, och förutom Budbee har både Postnord och Bring aviserat att man tänker satsa på paketboxar i Sverige. Postnord, som testat paketskåp flera gånger tidigare och har ett stort antal boxar i Danmark, ska nu placera ut 100 skåp på “centrala ställen” i Sverige i höst. Även Bring har börjat med utrullningen av paketskåpen på sin hemmamarknad Norge. 

Längst har dock Instabox kommit. Med sina 700 paketboxar, kombinerat med fossilfria leveranser (kör på HVO) så når de 50 procent av befolkningen, och har blivit en favorit för många e-handlare och konsumenter när det gäller smidiga last mile-leveranser. Instabox tog också nyligen in nytt riskkapital, och planerar att lägga till ytterligare 3 000 boxar, och därigenom helt täcka den svenska konsumentmarknaden med boxleveranser. 

Att utrullningen av paketboxar görs just nu, med Amazon på väg in på marknaden, är inte främst ett sätt att vinna ett transportkontrakt med plattformasktören, utan snarare att vara ett alternativ, menar Simon Strindberg. 

–  Vi har inget distributionskontrakt med Amazon idag. Amazon är duktiga och har ju byggt upp en egen logistik på andra marknader, vi ser tillsvidare vår tjänst som ett sätt att hjälpa e-handlare att konkurrera med Amazons leveranserbjudande. 

Av Hilda Hultén