SSI Schäfer ska leverera automationslösningen till Coops nya centrallager i Eskilstuna, som ska stå klart hösten 2024. Det är ett av bolagets största automationsprojekt någonsin.
– Vi kommer att behöva tredubbla antalet anställda i Sverige, berättar Michael Hillström, vd på SSI Schäfer i Sverige.
I förra veckan blev det slutligen officiellt att Coop drar igång med bygget av ett nytt butikspåfyllnadslager i Kjula, Eskilstuna. På den 275 000 kvm stora tomten ska ett 110 000 kvm stort, helautomatiserat lager byggas. För automationslösningen står SSI Schäfer.
– Vi har jobbat med det här projektet i flera år, så det är otroligt skönt att projektet äntligen är på banan. För oss är det en game changer på den svenska marknaden, säger Michael Hillström.
SSI Schäfer har funnits i Sverige i 40 år inom materialhantering och gjorde det första automationsprojekt i Sverige 2011. Ett tidigt projekt var Jysk i Nässjö, där man nu driftar hela automationslösningen. De senaste åren har bolaget hårdsatsat på Norden, och bland annat gjort installationer hos Postnord TPL i Norrköping för kunderna Apotek Hjärtat och Stadium, men även hos Lyko i Vansbro.
– Men det här är vårt absolut största projekt hittills, säger Michael Hillström, som tror att man minst kommer behöva tredubbla personalstyrkan, på idag 22 personer, tack vare Coop-projektet.
– Vi kommer att behöva bygga upp en helt ny kompetens i den svenska verksamheten, inte bara sälj utan med projektledning och service utveckla den tekniska kompetensen. Vi kommer att bli en helt ny typ av verksamhet tack vare det här.
Skyttlar och robot-pallning
Livsmedel innebär höga genomflöden jämfört med många andra produktsegment. .
– Det ställer krav på kapaciteten i automationslösningen. Men det som utmärker projektet mest är storleken, vi bygger en liknande lösning i Norge, men där är lagret bara en tredjedel så stort, berättar Hans Ekström. Han är solutions specialist på SSI Schäfer som tillsammans med Jenny Heinze, Sales Manager, har drivit Coop-projektet.
– Det är ett av de största automationsprojekten vi någonsin gjort, troligen topp fem i världen. Vi har också planerat de stora dragen i utformningen av lösningen här i Sverige, till skillnad från många andra konkurrenter som endast har säljare lokalt, och där all design görs från huvudkontoret.
– Att stödja Coop med att göra sin försörjningskedja mer klimatsmart har också varit viktigt för oss. Lagret kommer vara anpassat för att både ta emot och skicka varor till butik via tåg. Vi har även valt teknik med fokus på litet miljöavtryck, tex så återvinner våra kranar bromskraften för att minska energiförbrukningen, berättar Jenny Heinze.
Första robotlagret i Tyskland
Schäfer har en lång tradition inom livsmedel där det första robotiserade livsmedelslagret byggdes i Tyskland 2008. Det finns även system i bland annat USA, Australien och Europa. Coops nya lager ska försörja över 800 butiker i Sverige med kyl-och kolonialvaror, och automationslösningen består av två separata robotområden med varsitt skyttelsystem för lådgods i kall- respektive varmlagret. Robotarna plockar ihop butiksanpassade pallar baserat på butikernas layout för att optimera påfyllnaden i butik. SSI Schäfer kallar lösningen för Schäfer Case Picking system.
Skyttelsystemen är baserat på SSI Schäfers 3D-Matrix design där både kartongplock och småplock sker med samma skyttel.
– Vilken skyttel som helst i systemet kan hämta lådor från vilken kartongplats som helst, och leverera lådorna till vilken robot som helst, vilket gör systemet väldigt flexibelt. Det gör också att man inte behöver ha lika stort skyttellager, utan allt lagrat gods är tillgängligt hela tiden. berättar Hans Ekström.
Av Hilda Hultén