De höga elpriserna kan bli kvar länge

Isläggningen är färdig och nu växlar den svenska vattenkraften upp tempot, vilket tillsammans med att kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 drar igång bör pressa ner elpriserna. Men låga vattennivåer i dammarna och dåligt med snö kan leda till långsiktigt höga elpriser. Det kan också ställa till det inför nästa vinter, enligt Tidningen Näringslivet.

Elpriserna påverkas av många olika faktorer, bland annat den svenska och norska vattenkraften där Sverige står för ca 65 TWh per år och Norge står för ca 130 TWh. Statistik från den nordiska elbörsen Nord Pool visar att under vecka 49 i år så låg fyllnadsgraden i de norska vattenmagasinen 3,4 procentenheter under mediannivån för motsvarande vecka de senaste tio åren. I Sverige låg nivån 3,3 procentenheter under mediannivån. Det rapporterar Tidningen Näringslivet.

Tidningen har intervjuat Tor Reier Lilleholt, chefsanalytiker på det norska teknikbolaget Volue. Han menar att det kortsiktigt inte är några större problem och att det är rimligt att använda vattenkraften nu när elpriserna är så höga. Problemet med låga nivåer i vattenmagasinen är enligt honom ett betydligt större problem långsiktigt. Låga nivåer nu kan göra att de höga elpriserna ligger kvar längre i vår istället.

– Väder och vind kan förstås ändra saker och ting fort men i dagsläget ser det ut som att april och maj kan bli ganska dyra trots att elpriserna i normala fall sänks dessa månader, säger Tor Reier Lilleholt till Tidningen Näringslivet.

Ett annat orosmoln han ser är den milda hösten vi haft. De varma temperaturerna har lett till mindre snö, vilket under våren brukar smälta och fylla på vattenkraftsdammarna. I nuläget saknas cirka 10 TWh energi i den norska snön jämfört med ett genomsnittsår.

– Vi ska vara väldigt glada att november blev varm eftersom vi annars skulle ha en extremt kritisk prisbild nu. Men på grund av den värmen finns mindre reserver i form av snö. Enligt nuvarande prognos ser det ut som att vi kommer att gå in i nästa höst och vinter med lägre fyllnadsgrad i vattenmagasinen än vi hade i år, säger Tor Reier Lilleholt till tidningen.

Nere på kontinenten har man också börjat ta av gaslagren som hann byggas upp innan tillgången från Ryssland försvann. En kall vinter i Europa kan göra att båda dessa energireserver minskar till nästa år.

Mer vattenkraft och kärnkraft på gång

DN rapporterade också i helgen att tack vare att isen har lagt sig i älvarna kan man nu köra ut mer effekt ur den svenska vattenkraften, vilket bör pressa ner priserna. Samtidigt är mildare väder på ingång så energibehovet bör sjunka framöver.

Dessutom drar nu Oskarshamns kärnkraftverk igång produktionen igen, efter ett veckolångt stopp för underhåll på O3-reaktorn. Reaktorn kommer successivt trappa upp produktionen under veckan tills de når full produktionskapacitet på 1 450 megawatt.