Coop har valt tre bemannings- och rekryteringskonsulter för att hitta kompetens till sitt nya jättelager i Eskilstuna, dit 300 personer ska rekryteras under 2023. En av aktörerna är uppstickaren Libera, som startade hösten 2021 av Per Borgegård och Miad Hassoun, tidigare från Aditro.
– Vi är specialister på lager och industri, och där förändras behoven av kompetens snabbt, säger Per Borgegård.
Under nästa år öppnas dörrarna till Coops nya högteknologiska centrallager i Eskilstuna logistikpark. Anläggningen, som vann utmärkelsen Årets Logistiketablering 2022, kommer att sysselsätta ca 450 personer när det är i full drift. Av de 300 medarbetare som ska rekryteras under 2023 kommer cirka 250 tjänster vara i produktionen. Därtill kommer drygt 60 tjänstemän rekryteras till Coop och till partnern SSI Schäfer, som levererat automationslösningen i lagret och ansvarar för service och driftsäkerhet på terminalen.
Väljer uppstickare
För att säkra bemanningen har Coop nu skrivit avtal med tre aktörer kring kompetensförsörjningen; Lernia, Arena och nykomlingen Libera.
– Jag tycker att det är ett smart drag av Coop att välja en mix av etablerade aktörer och oss som är en uppstickare, Lernia är väletablerade och Arena är en stark lokal bemanningsaktör i Eskilstuna, men båda är generalister. Vi är mer av en nischad spelare med fokus på logistik och industrikompetens, säger Per Borgegård.
Han startade Libera tillsammans med kollegan Miad Hassoun hösten 2021.
– Vi har jobbat inom inom bemanning, rekrytering och tredjepartslogistik sedan 2011, först på Proffice Industri och Logistik, därefter på Procon som senare blev Aditro. När Aditro såldes till finska Posti kände vi att det var dags att lämna storbolagssfären och testa att bygga upp något eget.
Duon lämnade Aditro i samma veva som ett par andra kollegor, som även de valde att starta eget bemanningsbolag inom logistik; Pokayoke.
– Vi känner Pokayoke-gänget väl och de har lyckats jättebra. Behovet av bemanning inom logistik bara ökar och kompetensbehoven förändras hela tiden, så det behövs nischade aktörer som jobbar med det här segmentet.
Fokus på Mälardalen
Libera betyder “leverans” på latin och första verksamhetsåret 2022 omsatte bolaget 50 miljoner SEK. Hittills har man avtal med ett 30-tal kunder, bland annat John Deere, Dahl, Recipharm och nu Coop. Duon har även tagit in en tredje partner i bolaget; Tahir Nebi, som är COO.
– Marknaden har svarat upp bra, vi är 11 som jobbar inhouse nu och har totalt 200 anställda. 2023 har vi budgeterat att omsätta 115 miljoner kronor, berättar Per Borgegård.
Företaget fokuserar helt på Mälardalen, främst Stockholm, Västerås, Eskilstuna, Enköping och Örebro.
– Det är vår hemmamarknad och där vi har våra nätverk, så det kändes naturligt. Om vi ska satsa att växa geografiskt, exempelvis söderut så kommer det troligtvis bli genom uppköp, så att vi får in en lokal förankring. Annars tror jag inte att man lyckas slå sig in, säger Miad Hassoun.
Förändrade kompetensbehov
Förändringar som ökad automation, digitalisering och uvecklingen mot hållbarhet förändrar vilka kompetenser som behövs på ett modent lager, menar Miad Hassoun.
– Förr handlade lagerjobb betydligt mer om hårt fysiskt arbete och om att hitta den bästa truckföraren. Idag är det helt andra kompetenser som krävs; driftsäkerhet har blivit viktigare och det kräver IT-kunnande och teknisk kompetens.
De mjuka värdena blir också viktigare för att behålla personal.
– Den yngre generationen bryr sig mer om hållbarhet och på vissa håll är det jättesvårt att få folk att stanna. Andelen kvinnor ökar också och de har ofta större fokus på miljö, hållbarhet och mjuka värden, här behöver företagen jobba med sin värdegrund och arbetsmiljö, och vad man erbjuder utöver jobbet som kan locka kompetens, säger Miad Hassoun.
– Anställningsvillkoren kanske också behöver anpassas för att motivera unga, där man kan “levla upp” till en högre lön eller ny position på ett likande sätt som i onlinespel när man når utsatta mål.
Att Coops lager är så högautomatiserat kan vara till hjälp i rekryteringen, tror Miad Hassoun.
– Unga idag är vana vid att vara ständigt uppkopplade, så jag tror att den här “techiga” miljön kan locka.
Samtidigt föder automatiseringen nya utmaningar vad gäller arbetsmiljön, och i veckan släppte Handels en rapport där fackförbundet larmar om risken för försämrad arbetsmiljö i automatiserade och digitaliserade lager.
– Tidigare handlade det kanske om att arbetet var tungt och man fick förslitningsskador. Men vad händer med arbetsmiljön om man ska stå och trycka på en knapp, eller övervaka en packmaskin i åtta timmar i sträck? Där måste företagen tänka till.
Av Hilda Hultén