De vill göra pallar av fulplasten

Göteborgsbaserade aktören Impossible Plastics startar tillverkning av produkter, bl a av lastpallar, av den plast som inte återvinns – vilket idag är den mesta. Bolaget har fått stöd av Naturvårdsverket för att bygga två fabriker – varav den första öppnar i Motala i januari. “Vi vill göra något åt problemet här och nu”, säger William Holmberg.

Ur Dagens Logistik nr 4 2023

Impossible Plastics grundades 2020 med målet att ta hand om ”fulplasten” – den plast som idag förbränns – vilket är den mesta.

– Vi vill tillverka produkter av den plast som inte återvinns idag, det ska inte vara av den plast som sorteras ut och återvinns, utan av “det sämsta av det sämsta”, förklarar William Holmberg, vd och grundare. 

Idag går hela 80 procent av all insamlad plast till förbränning. 

– Det är dyrt att sortera, tvätta och tillverka ny plast. Det gör att det saknas marknader för en stor del av den insamlade plasten. 

Svensk Plaståtervinning planerar att öka andelen plast som återvinns med sin ”Site Zero”-anläggning, som ska kunna återvinna 95 procent av restplasten. Men andra delen av kedjan – som tar vara på de nya, utsorterade plastfraktionerna saknas dock ännu. 

– Vi är i dialog med dem om att  ta hand om deras “sämsta” ström av plats, som de inte kan återvinna. Så länge ingen köper och tillverkar ny plast av det som samlas in, kan vi åtminstone se till att den inte hamnar som koldioxid i atmosfären eller i naturen, säger William Holmberg.

William Holmbergs företag Impossible Plastics ska göra plastprodukter av den plast som idag förbränns. Foto Impossible Plastics

Allt plastskräp funkar

Med Impossible Plastics metod behöver plastavfallet inte sorteras och tvättas, utan kan smältas ner direkt och bli till ett hårt plastmaterial lämpligt för att användas som ex. golvmaterial, packlådor, fasadprodukter och hyllplan. 

– Vi inleder vår produktion med tre produkter: två standardiserade och högvärdiga pallar och en pallkrage, berättar William Holmberg. 

Tekniken är finsk och patenterad, från samarbetsbolaget Wimao Oy, som hade produktion av plastpallar i Finland och levererade till bl a Ellos och Lambertsson, tills deras fabrik drabbades av en brand. Nu satsar man i stället på pallproduktion i den större marknaden Sverige genom samarbetet med Impossible Plastics. Två fabriker ska byggas, som ska tillverka 7 000 ton plastprodukter per år vardera. 

– Varje kilo plastmaterial vi tillverkar innebär tre kilo i koldioxidbesparing, så köper du pallar från oss så fungerar det som en koldioxidsänka. 

Den första fabriken byggs i Motala och ska tas i drift redan i januari, den andra hamnar i Ljungby.

Vill hitta logistikkund 

Impossible Plastics har fått 43 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet för att bygga anläggningarna, och nu är företaget på jakt efter kunder. 

– Initialt är drömkunden en logistikkund med stora interna flöden, där pallarna kan cirkulera. Vi vill gärna återta produkterna i framtiden när de slitits ut.

Råmaterialet – plastavfall – råder det ingen brist på.

– Massor av företag och organisationer hör av sig och vill bli av med plastavfall. Det kan vara allt från “städa haven” och “städa stranden”-initativ, till plastcontainern på kommunens tipp, säger William Holmberg. 

–   Man ska komma ihåg att det kostar att bränna avfall idag, så vi kommer nog att behöva säga nej till många. Vi kommer inleda produktionen med ett hopkok av olika strömmar, vi kallar det för “urban sourcing”.

Helst vill han hitta både råvara och kunder lokalt runt anläggningarna.

– I framtiden tänker vi oss ett rutnät av lokala anläggningar för att ta hand om plasten lokalt och cirkulärt, säger William Holmberg. 

Av Klara Eriksson

Läs även om Svensk Plaståtervinnings nyöppnade Site Zero, världens största plastsorteringsanläggning – även den i Motala.