Nu måste den nya regeringen gasa på i klimatomställningen, i stället för att bromsa in, skriver företrädare för Fossilfritt Sverige och ett 20-tal utsläppsbranscher i en artikel på DN debatt.
Inom ramen för det statliga initiativet Fossilfritt Sverige har 22 branschorganisationer: däribland Svensk Sjöfart och Sveriges Åkeriföretag, tagit fram färdplaner som på ett konkret sätt visar hur branscher kan öka konkurrenskraften genom fossilfrihet, om de rätta förutsättningarna kommer på plats. Nu önskar dessa i en debattartikel i DN en politik för att öka tempot i klimatarbetet – inte sänka det.
”Det handlar inte bara om att öka tempot i klimatarbetet, utan lika mycket om att våra medlemmars företag ska klara konkurrensen på en världsmarknad som ställer om till fossilfritt.” skriver de.
Den snabba utveckling som skett inom svenskt näringsliv hade aldrig inträffat utan framsynta företagsledare och ökad samverkan mellan stat och näringsliv, skriver organisationerna.
”Nu vet vi att LKAB planerar att investera 400 miljarder kronor i utveckling av fossilfritt järn, att bilindustrin investerar i tre gigabatterifabriker i Skellefteå, Göteborg och Mariestad, att SSAB planerar att erbjuda fossilfritt stål på marknaden redan 2026. Cementa ska producera klimatpositiv cement 2030, Stockholm Exergi och många fler aktörer planerar att avskilja och lagra koldioxid och vi vet att Preem och St1 investerar i bioraffinaderier.”
Klimatpolitiken har därmed även blivit näringspolitik som ger jobb, tillväxt och ökad export och det handlar främst om att minska de ekonomiska riskerna för företag. Det görs genom förkortade tillståndsprocesser och styrmedel som är förutsägbara och långsiktiga, skriver man och ger exempel på sådana styrmedel:
Industriklivet som ger stöd i tidiga skeden, Klimatklivet som gör att befintlig teknik kan implementeras snabbare, reduktionsplikten ska leda till ökad efterfrågan på biodrivmedel, även till flyget, stöd till fossiloberoende fordon genom stöd för köp av fordon och utbyggnad av ladd- och tankställen samt gröna kreditgarantier som framför allt behövs för nystartade företag och företag som ska gå från grå till grön verksamhet.
Dessa styrmedel är oerhört viktiga att behålla menar artikelförfattarna – men det behövs också många nya beslut och reformer. Olika branscher har olika behov och förutsättningar men trots det har de 22 branschorganisationerna enats om sex prioriterade områden inför nästa mandatperiod:
1.En blocköverskridande energiuppgörelse är nödvändig för att företagen ska våga investera långsiktigt. Undanröj hinder för alla fossilfria energislag, utbyggnad av överföringskapacitet och energieffektivisering så att mer el blir tillgängligt snabbt. Arbeta parallellt med acceptansfrågan för kraftproduktion.
En blocköverskridande energiuppgörelse är nödvändig för att företagen ska våga investera långsiktigt.
2.Tillståndsprocesserna bör ta hälften så lång tid som i dag. Flera av Miljöprövningsutredningens och Klimaträttsutredningens förslag bör genomföras omgående, exempelvis så att företag som ställer om en del av sin verksamhet inte leder till omprövning av hela tillståndet.
3.Ge det privata näringslivet möjlighet att utveckla resurseffektiva affärsidéer genom en uppdaterad avfallsdefinition och ökade möjligheter att äga och återvinna sitt avfall.
4.Öka utbildningskapaciteten dramatiskt, då kompetensbrist är ett av våra största problem. Exempelvis inom batteriområdet examineras cirka 50 ingenjörer årligen samtidigt som behovet uppskattas till minst 1 500. Undanröj hinder för att använda utländsk expertkompetens.
5.Driv aktivt frågan om att kunna stödja användningen av restprodukter från skogsbruket i EU:s klimatregelverk inom industri och för transporter, samt möjliggör för EU-länderna att ha lägre skatter på biobränsle.
6.Anta en strategi för infångning, lagring och användning av koldioxid från industrins och värmeverkens rökgaser så att produktionen blir klimatneutral eller klimatpositiv.
Regeringen behöver också skapa en tydlig berättelse om hur omställningen ska gå till, för att minska den oro och skepticism som sprider sig bland människor när vi nu går från teori till praktik.
Vi vill tillsammans med den tillträdande regeringen göra hela Sverige till en permanent världsutställning för fossilfri teknik som andra länder kan använda och inspireras av. Det skulle bli vår viktigaste exportprodukt i historien.
Jessica Alenius, vd, Drivkraft Sverige
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige
Viveka Beckeman, vd, Skogsindustrierna
Mattias Bergman, vd, Mobility Sweden
Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund, LRF
Karin Brynell, vd, Svensk dagligvaruhandel
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen
Rickard Gegö, vd, Sveriges åkeriföretag
Anders Hermansson, vd, Svensk sjöfart
Viveke Ihd, vd, Återvinningsindustrierna
Ingemar Jansson, styrelseordförande branschföreningen Digitaliseringskonsulterna
Malin Löfsjögård, vd, Svensk betong
Maria Malmkvist, vd, Energigas Sverige
Karin Medin, vd, Söderenergi
Magnus Ohlsson, vd, Cementa
Åsa Pettersson, vd, Energiföretagen
Titti Rodling, vd, Svenska skidanläggningars organisation
Annika Roos, vd, Jernkontoret
Mårten Sohlman, vd, SBMI
Maria Sunér, vd, Svemin
Dag Waldenström, generalsekreterare, föreningen Svenskt flyg