Postnord TPL i Landvetter, Ica och Jollyroom på Hisingen, Na-Kd i Landskrona och Yilports papperslager i Gävle hamn, är de fem projekt som tävlar om att bli Årets Logistiketablering 2020. Vinnaren koras under ett livesänt inslag vid Business Arena Göteborg den 5 november.
Dagens Logistik presenterar de nominerade projekten i separata artiklar under veckan.
Utmärkelsen Årets Logistiketablering delas ut av tidningen Intelligent Logistik sedan 2017. Normalt sker prisutdelningen under mässan Logistik&Transport, men eftersom årets mässa ställs in så annonseras vinnaren istället i ett livesänt inslag vid Business Arena Göteborg den 5 november.
Bland 2020s 28 större logistikbyggen, har juryn valt ut fem projekt som nu tävlar om titeln Årets Logistiketablering.
– Vi har haft ett mycket starkt byggår, med hela 28 logistikfastigheter på över 10 000 kvm som färdigställts under 2020, så det har varit många projekt att välja mellan, säger juryns ordförande Hilda Hultén.
TPL, e-handel och spekbyggen präglar
När det gäller typ av logistikverksamhet så sticker tredjepartlogistiken ut med åtta nya etableringar under året. Även e-handeln går starkt, med flera stora lageretableringar. Mycket har också byggts på spekulation, och i de flesta fall med stor framgång. Många av de dessa projekt har fyllts på med hyresgäster redan innan byggena färdigställts.
Årets 28 större logistiketableringar, totalt på närmare 570 000 kvm, har främst gjorts i de tre storstadsregionerna. Helsingborgsregionen , som klättrade till sin bästa placering någonsin – en andraplats – på listan över Sveriges 25 Bästa Logistiklägen i våras, får till exempel hela 150 000 kvm ny logistikyta under 2020. Tillsammans med Malmöregionen får hela nordvästra Skåne åtta etableringar på sammanlagt närmare 250 000 kvm, vilket är en historiskt hög tillväxt.
Göteborg, Landskrona och Gävle
En av årets finalister går att finna just i Skåneregionen: e-handelskometen Na-Kd, vars nya lager i Landskrona färdigställts på rekordtid, helt utan förlaga.
Nästan samtliga övriga finalister hittas i Göteborgsregionen, där Postnord TPLs bygge på 46 000 kvm i Landvetter sticker ut som årets största bygge, Icas 17 200 kvm stora lager i Arendal blir Sveriges första dedikerade bygge för e-handel med livsmedel, och Jollyrooms nya mellangodslager på 35 650 kvm på Hisingen, konsoliderar e-handlarens logistikytor, och gör Jollyroom till Sveriges ytmässigt största e-handlare med 75 000 kvm lageryta. Den femte finalisten är Yilports nya högautomatiserade pappersmagasin i Gävle hamn, som med effektiv logistik ska locka Norrlandskustens pappersbruk att välja Gävle som exporthamn.
Få spektakulära byggen
Tekniskt och projektmässigt är 2020 något av ett “mellanår” med få riktigt spektakulära byggen eller automationslösningar. En bubblare som inte tagits med bland finalisterna är Sagax 19 000 kvm stora bygge för Saint Gobain i Ulvsunda: en slags blandfastighet med butikslokaler och kallager, som enligt uppgift ska bli nya butikslokaler åt koncernens VVS-grossist Dahl.
– Med tanke på placering och utformning kan detta vara ett intressant projekt, med en typ av citynära kombination av fysisk handel och e-handel, men då det var svårt att få reda på mer gick det inte att bedöma projektet fullt ut, , säger David Almqvist, transaktionschef på Croisette och medlem i juryn.
Av Hilda Hultén
Bedömningskriterier Årets Logistiketablering
1. Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.
2. Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.
3. Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.
4. Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.