E-barometern: e-handeln backade 8 procent

Efter två pandemiår med 40, respektive 20 procents tillväxt på helåret 2020 och 2021, tappade den svenska e-handeln 8 procent i omsättning första kvartalet i år, enligt rapporten E-barometern. Vinnarbranschen är återigen apoteksbranschen.

Många branscher utmanades under det första kvartalet 2022. Enbart tre branscher växte under perioden; apoteksvaror med 13 procent, kläder och skor med 3 procent och bygghandel med 2 procent.

Tuffast var kvartalet för dagligvaruhandeln på nätet, som minskade med 19 procent, tätt följd av kategorierna sport och fritid och böcker och media, som båda tappade 15 procent. 

E-handelstillväxt Q1 2022. Källa E-barometern.

Samtidigt har e-handeln mer än fördubblat sin omsättning sedan 2018. Att e-handeln minskade efter restriktionssläppet var förväntat, menar Mathias Krümmel.

– Efter rekordtillväxten under pandemin var det väntat att e-handeln skulle minska när samhället öppnade upp. Tillsammans med Rysslands krig i Ukraina och dess påverkan på världsekonomin leder det till ett historiskt trendbrott för e-handeln. Trots det här hacket i kurvan finns det ingen anledning att tro något annat än att e-handeln kommer att fortsätta att växa över tid, som den gjort under många år, kommenterar Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.  

Fokus för E-barometern i kvartal 1 var hållbarhet och begagnathandel mellan konsumenter. 26 procent av e-handelskonsumenterna har handlat begagnat den senaste månaden och 40 procent har sålt en begagnad vara det senaste året. 

– Begagnathandeln är här för att stanna och vi ser tydligt att den inte bara drivs av att det är billigare än att köpa nytt. Det är också mer hållbart. 42 procent av konsumenterna handlar visserligen begagnat på grund av priset, men 28 procent gör det för att det är mer hållbart, säger Mathias Krümmel. 

Postnord följer utvecklingen inom svensk e-handel i samarbete med HUI Research och Svensk Digital Handel. E-barometern Q1 bygger på resultaten av en företagsundersökning (genomförd under april och maj 2022) och konsumentundersökningar (genomförda mellan februari och maj 2022 av Kantar Sifo). Totalt svarade omkring 7 200 svenskar (18–79 år gamla) på konsumentundersökningarna som är gjorda med ett riksrepresentativt urval bland de 95 procent av svenskarna som har tillgång till internet. 

Några siffror från rapporten:

  • E-handeln minskade med 8 % under första kvartalet.
  • Fördelat på bransch ser kvartalet ut som följer:
    Apoteksvaror +13 %, kläder och skor +3 %, bygghandel +2 %, barnartiklar och leksaker -5 %, heminredning och möbler -9 %, elektronik -13 %, böcker och media -15 %, sport och fritid -15 %, dagligvaror -19 %.
  • Konsumenterna vill gärna ha hållbar e-handel men endast 63 % skulle avsluta ett köp av hållbarhetsskäl och 59 % väljer inte i någon större utsträckning hållbara alternativ när de e-handlar. 
  • 26 % av konsumenterna har handlat begagnat den senaste månaden.
  • 40 % har sålt en begagnad vara det senast året. 
  • 42 % av de som handlat begagnat gör det främst på grund av priset och 28 % gör det främst för att det är mer hållbart.