Mat online: 4,2 procent

Den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln under september estimeras till -1,5 procent, i Svensk Dagligvaruhandels dagligvaruindex. E-handelsandelen har stabiliserats på 4,2 procent, mot 4,5 helåret 2022 och 5,8 procent 2021.

Den totala försäljningsutvecklingen under årets tredje kvartal uppgick till 6,2 procent, jämfört med samma kvartal föregående år. Försäljningsutvecklingen ökade med 6,5 procent i fysisk butik och minskade med 0,6 procent i e-handeln.

Karin Brynell. Foto Svensk Dagligvaruhandel.

– Prisutvecklingstakten i dagligvaruhandeln var lägre i september än i augusti och trenden är fortsatt avmattande. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är takten vi talar om, och inte prisnivån i sig. Konsumenternas sviktande köpkraft i kombination med omvärldsfaktorer är fortfarande en utmaning för dagligvaruhandeln, kommenterar Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Kalendereffekten beräknas till 0,0 procent för september och till -0,2 procent för det tredje kvartalet. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 6,2 procent under september månad och till 6,4 procent under det tredje kvartalet. Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till –1,5 procent.

E-handelsandelen har stabiliserats

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i september till 6,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 2,5 procent. Hemleverans minskade med 0,7 procent och upphämtning i butik minskade med 4,8 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i september till 4,2 procent.

– Under de senaste månaderna har utvecklingen inom e-handeln stabiliserats, med låga tillväxttal som följd. Försäljningen i fysisk butik stod i september för hela tillväxten i dagligvaruhandeln, avslutar Karin Brynell.

2022 skedde 4,5 procent av dagligvaruhandeln online, mot 5,8 procent 2021.