ANNONS I mars lanserade Early Bird sin nya returtjänst – där konsumenterna kan lämna sin retur utanför dörren, märkt med en enkel kod. ”Jag har svårt att se hur en returtjänst kan bli smidigare” säger Fia Hernborg, CMO på Early Bird.
Artikeln är en betald annons från Early Bird
Early Bird ägs av de stora mediehusen och levererar hem mindre e-handelspaket till konsumenterna tillsammans med morgontidningarna. Som last mile-aktör sticker man ut med sin breda geografiska täckning: bolaget når 97 procent av de svenska hushållen med hemleverans.
– Det blir lätt ett storstadsperspektiv när man pratar om last mile, man glömmer bort hur det fungerar utanför de stora städerna. En stor fördel med vår tjänst är att konsumenterna inte behöver åka flera mil för att hämta sina paket i en box eller hos ett ombud – de får paketet hem i postlådan, säger Fia Hernborg, CMO på Early Bird.

Växer på paketmarknaden
De senaste åren har bolaget tagit marknadsandelar inom de mindre leveranserna, de s k paketbreven på max två kg, och har enligt Post- och telestyrelsen idag en marknadsandel på 25–30 procent av volymerna.
Sedan Early Bird bildades som varumärke har man arbetat för att förfina leveranserbjudandet och med att utveckla nya tjänster: idag erbjuds en C2C-tjänst, där konsumenter kan skicka varor sålda på second hand-plattformar till varandra med hjälp av Early Bird, och i mars lanserade bolaget en ny returtjänst, som passar särskilt väl för handlare med en hög returgrad, som aktörer inom fashion och skor.
Frågan är om det ens går att göra en returtjänst enklare än så här

– Kunden kan redan vid leverans med Early Bird få frågan om något behöver returneras och boka upphämtning av returen. Det gör returupplevelsen smidig för kunden, och gör att varorna kommer snabbare tillbaka till handlaren. Frågan är om det ens går att göra enklare, säger Sofi Klavacs Karlsson, COO på Early Bird.
De plagg som ska returneras läggs förslagsvis i påsen de kom i, och konsumenten får vid anmälan om returen en sexsiffrig kod att skriva på paketet, som läggs utanför ytterdörren eller i postlådan på kvällen, för att hämtas av morgontidningsdistributionen.
– Enkelheten bidrar till att snabba upp returprocessen, vilket är bra för handlaren och bra för miljön: den returnerade varan kan snabbt säljas igen till en annan kund, utan onödiga utsläpp från transporten då varan lämnas och hämtas vid dörren.
Går mot emissionsfrihet

Redan idag sker hälften av last mile-leveranserna, från terminal fram till konsument, i Early Birds regi emissionsfritt – helt utan utsläpp. Det sker av bud till fots med gåvagn, elcyklar och mindre elfordon i storstäderna, bland annat. Som företag har Early Bird anslutit sig till Science Based Targets, där företag lovar att uppnå den minskning som krävs för att klara 1,5-graders målet- Men ribban är satt högre än så.
– Early Bird genomgår just nu en snabb och omfattande klimatomställning, där målet är att bli helt emissionsfria, med målet att nå klimatneutralitet till 2030, säger Petter Palander, Early Birds hållbarhetspartner på The Climate Action Agency.
– Då ska vi ha minskat utsläppen med 90 procent. Mig veterligen är det branschens tuffaste klimatmål, våra konkurrenter har samma mål till 2040 eller 2050,
Mig veterligen är det branschens tuffaste klimatmål, våra konkurrenter har samma mål till 2040 eller 2050
Nyfikenheten och intresset från handeln på den nya returtjänsten har varit stor, och i maj går Early Bird live med den första returkunden: vintagebutiken Arkivet.
– Vi är jättestolta över den här tjänsten, det känns jätteroligt att komma med något helt nytt och den har all potential att verkligen flyga, och verkligen bidra till att förbättra returflödet, säger Fia Hernborg.