Eftersatt infrastruktur oroar svenska företag

I ett läge när transporterna väntas öka på vägar, järnväg och till sjöss de närmaste fem åren är sex av tio svenska företag oroliga över att eftersatt infrastruktur kan bromsa tillväxten. Företagen vill se ökade satsningar på flera transportslag och hållbara transporter. Det visar en rapport som konsultföretaget Tyréns tagit fram.

Enligt Tyréns undersökning, där drygt 40 logistikansvariga i större svenska företag frågats ut, ligger många företag i startgroparna för utökade transporter under de närmaste fem åren, och det gäller tre av fyra undersökta transportslag.

– Störst förändring väntas inom vägtransport, där 66 procent ser en ökad användning. 61 procent planerar för en ökning när det gäller sjötransport, och 54 procent på järnvägssidan. Flygtransport är det enda område där det är fler som ser ett minskat behov, och där bara 10 procent ser en ökning, kommenterar Marlene Sjödin, avdelningschef Trafik, Mobilitet & Strategi på Tyréns.

infrastruktur och hållbara transporter

– Hela 81 procent av de undersökta bolagen anser att infrastrukturen är mycket viktig för det egna företagets utveckling. Samtidigt oroas många över att en alltför långsam utveckling riskerar att bromsa den egna tillväxten. 59 procent av företagen i undersökningen uttrycker en sådan oro, fortsätter Marlene Sjödin.

Som en konsekvens av detta vill logistikcheferna att regeringen satsar mer på utveckling av de olika infrastrukturområdena. Särskilt stort är behovet av fokus på järnvägstransport där 68 procent vill se mycket större ansträngningar. 49 procent vill se mycket mer pengar till vägtransport och 29 procent vill se stora investeringar inom sjötransport. Ingen av respondenterna efterfrågade mer pengar till flygtransporter.

Undersökningen visar också på en stor vilja till hållbar omställning inom näringslivet, många av de tillfrågade vill därför se subventioner av hållbara transporter.

– Det finns också ett tydligt engagemang för klimatfrågorna, men företagen uttrycker också behov av mer stöd. Hela 85 procent av de logistikcheferna vill att staten i högre grad subventionerar omställning till hållbara transporter, avslutar Marlene Sjödin.

Tvivel på politiskt engagemang

Medan näringslivet signalerar krav på omställning och utbyggnad av svensk infrastruktur och trycket på politikerna ökar, så är förtroendet för dem på låga nivåer. 71 procent anser att politikerna har ett lågt engagemang när det gäller utveckling av infrastruktur för logistik och transport. Bara 12 procent uppger att politikerna har ett ganska eller mycket stort engagemang.