Egypten kräver varuägare på miljardbelopp för Ever Givens grundstötning

Egypten kommer att kräva miljardersättning från de företag som hade gods på fartyget Ever Given, som under en vecka blockerade Suezkanalen efter en grundstötning. Ett av de företagen är Valmet i Karlstad, rapporterar Värmlands folkblad.

För några veckor sedan gick containerfartyget Ever Given på grund i Suezkanalen där det satt fast i nästan en vecka. Kort efter att man fått loss fartyget gick egyptiska myndigheter ut med att de kommer kräva en miljard dollar som ersättning från rederiet för förlorade intäkter.

Nu vänder sig rederiet till de som har gods på fartyget för att dela på kostnaden. DN rapporterar att bland de företag som har gods ombord finns flera svenska företag. Greencarrier Liner Agency, som är rederiet Evergreens agent i Sverige, menar att det är normalt förfarande.

– Vi gick ut med detta till företagen i förra veckan. Det är enligt gängse regler att rederiet och företag som deklarerat varor ombord delar på kostnaden, säger Fredrik Hermansson, vd för Greencarrier Liner Agency, till DN.

Värmlands folkblad rapporterar nu att Karlstadsföretaget Valmet är ett av de svenska företag som fått förfrågan från rederiet att dela på kostnaderna.

– Ja och det hade vi väntat oss. Det är väl meningen att alla som hade gods på fartyget kommer att vara med och dela på den kakan, men vi vet inte riktigt hur det fungerar för det här är ett helt nytt scenario för oss, säger Peter Berggren som är logistikchef på Valmet till Värmlands Folkblad.

Hur stora summor det rör sig om för det enskilda företaget är enligt tidningen oklart. Peter Berggren lyfter att många företag hade gods ombord på fartyget och att de har lämnat över ärendet till sitt försäkringsbolag.

– Det är ett väldigt stort fartyg med många containrar, så det är många som får vara med och dela på den kostnad som det eventuellt blir. Vi har lämnat över det här till vårt försäkringsbolag nu så får de titta på saken och det måste jag säga att vi ändå är tacksamma över att vi har en transportförsäkring, för det är det inte alla som har, säger han.