Einride lanserar i Benelux

Einride lanserar i Europas transportnav Benelux tillsammans med bryggerijätten AB Inbev, med kända ölmärken som Corona, Budweiser och Stella Artois. Sex uppkopplade Einride-lastbilar, laddinfrastruktur och IT ingår i första fasen av samarbetet.

Från och med januari 2023 kommer världens ledande bryggeri, AB Inbev, att samarbeta med Einride för storskalig utbyggnad av tunga elektriska transporter på belgisk mark.

Inbevs rötter går tillbaka till 1366 och bryggeriet Den Hoorn, beläget i Leuven. Inbev brygger idag fler än 500 öler, däribland globala varumärken som Budweiser, Corona och Stella Artois, Hoegaarden och Leffe.

Den första fasen inkluderar Einride fraktmobilitetsplattform Saga, sex uppkopplade elektriska Einride-lastbilar och utveckling och installation av laddningsinfrastruktur.

– Vi investerar inte längre i dieseltransporter och siktar på noll i våra utsläpp. När vi börjar den breda utrullningen av elektriska stadsleveranser nästa år, är partnerskapet med Einride för elektriska tunga transporter ett viktigt steg i vår gröna logistikstrategi. Om miljön vi verkar i blir grönare kommer ingredienserna till vår öl att gynnas, kommenterar Philippe Seminck, logistikchef för Benelux och Frankrike på AB Inbev.

Transportlösningarna kommer att installeras i Leuven- och Brysselområdena och stödja AB Inbevs mål att uppnå nettonollutsläpp i hela leveranskedjan till 2040.

– Benelux är Europas bankande hjärta och platsen att driva förändring i hela EU. Under de senaste tio åren har den Europeiska Unionen minskat utsläppen av växthusgaser inom alla sektorer utom transport, som bara har ökat, och vägtransporter är fortfarande den överlägset största utsläpparen i kategorin. Det är hög tid att göra något för att nå målet att halvera utsläppen till 2030. Med vår branschledande teknik ser vi fram emot att bidra till betydande utsläppsminskningar så att Europa kan ta täten i den globala kapplöpningen mot nettonollutsläpp, kommenterar Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Partnerskapet väntas spara 500 ton koldioxidutsläpp per år.