EU-parlamentet och Europeiska rådet har nått en överenskommelse om nya regler som ska minska mängden förpackningar och avfall från, i synnerhet, plastförpackningar. Reglerna syftar också till att främja återanvändningsbara förpackningar och förbättra återvinningen.
De nya reglerna från EU syftar till att göra förpackningar inom unionen säkrare och mer hållbara. Det ska göras genom krav på att alla förpackningar ska kunna återvinnas, att minska mängden farliga kemikalier och onödiga förpackningar samt att förbättra återvinningen. Överenskommelsen behöver godkännas av parlamentet och Europeiska rådet innan de nya reglerna kan träda i kraft.
Överenskommelsen sätter upp målet att minska mängden förpackningar med 5 procent till 2030, 10 procent till 2035 och 15 procent till 2040 och ställer krav på länder att särskilt minska mängden avfall från plastförpackningar. Går reglerna igenom kan vissa engångsförpackningar i plast, som förpackningar för grönsaker och plastförpackningar för mat och dryck som konsumeras i restauranger, förbjudas den 1 januari 2030. Även tunnare plastpåsar kan förbjudas där de inte är nödvändiga av hälsoskäl eller för att förhindra matavfall.
Återanvändning och refill
Man har också enats om ett mål för att öka mängden återanvändningsbara förpackningar för drycker (undantaget mjölk, vin, sprit osv), till minst 10 procent till 2030.
Slutleverantörer av drycker och take away-mat ska bli tvungna att erbjuda kunderna alternativet att ta med egna behållare för. De ska också erbjuda 10 procent av sina produkter i återanvändningsbara förpackningar.
Bättre återvinning
Reglerna säger också att alla förpackningar ska vara återvinningsbara samt nya mål för hur stor andel av förpackningarna som ska återvinnas. Till 2029 ska 90 procent av engångsförpackningar i plast och metall (upp till tre liter) samlas in separat av sophanteringen.
– För första gången i en miljölag sätter EU upp mål för att minska förpackningskonsumtionen, oavsett vilket material som används. Vi uppmanar alla industrisektorer, EU-länder och konsumenter att spela sin roll i kampen mot överskottet av förpackningar, kommenterar rapportören Frédérique Ries.
I november 2023 öppnade världens största anläggning för sortering av plastförpackningar, Svensk Plaståtervinnings Site Zero i Motala.
Av Emanuel Lehtonen