Fattiga länder vadar i vårt klädavfall

Kläderna från fast fashion-företag som H&M hamnar i länder som Ghana och Indien, där de orsakar lokala miljökatastrofer. I en artikelserie i Aftonbladet har Staffan Lindberg och Magnus Wennman följt klädernas väg från H&M textilinsamlingar till klädberg i Ghana, med flera länder – där de växande klädbergen orsakar lokala miljökatastrofer.

Journalisterna har märkt tio HM-plagg, inköpta på second hand, och därefter inlämnade i H&Ms återvinningsboxar i butikerna, en insamling som utlovar att kläderna i möjligaste mån ska återanvändas – därefter återvinnas och inte bli avfall. Det sker dock inte – på en karta kan journalisterna visa plaggens resa, och ingen av dessa säljs vidare i Sverige utan de färdas vidare, och tre av plaggen hamnar på växande, gigantiska soptippar i Benin och Indien, där de förstör både ekosystem och människors kroppar och försörjning. Läs hela artikelserien här.

Journalisterna kan även visa en koppling till tre av de textilavfallsgrossister som HM skickat vidare plaggen till och kläddumpning på ickefungerande fattiga marknader i länder som Ghana – där plaggen orskat en lokal miljökatastrof där land och hav täcks av gamla plagg, och det alls inte finns en andrahandsmarknad, eller någon typ av återvinning av kläderna och skorna som hamnar där. H&M menar dock i en intervju med Di att inget i deras klädinsamling “osorterat” hamnar där.

– Bilden som målas upp i form av att det dumpas kläder från klädinsamlingen direkt i Afrika. Det är en förskräcklig bild och stämmer inte alls med det som verkligen sker, säger Helena Helmersson, H&Ms vd och före detta hållbarhetschef, i en intervju med Di.

Insamlingen är i dag världens största, och arbetar under sloganen “let´s close the loop” och under förra året samlades cirka 15.000 ton kläder in genom initiativet. Helena Helmersson hänvisar till ett kontrakt med partnern Remondis, som tar hand om kläderna, och som gör gällande att kläderna inte får bli avfall.

– Remondis har i sin tur gedigna kontrakt med sina partners. När man har följt de här produkterna har det gått till som det ska. Sen är det klart att vår partner behöver gå vidare och titta på hela flödet, säger Helena Helmersson till Di.

Att grundproblemet är ett branschproblem, vilket även lagstiftare som Eu konstaterat, där för mycket plagg, till för låg kvalitet som används för få gånger, konstateras även av Aftonbladetjournalisterna. Det gör att även om företga som H&M inte själva styr över avfallsflödet, så hamnar mängder av deras kläder på dessa tippar i länder som Ghana.

Läs även Johanna Linders krönika om frågan hos Dagens Logistik.