PMI-total noterades i oktober till 45,7 jämfört med 43,4 i september och är femtonde månaden i rad som industrin är utanför tillväxtzonen dvs under 50-nivån.
“Den svenska industrikonjunkturen fortsätter att backa om än i en avtagande takt. Men utmaningarna har snarare ökat i höst, med svagare global konjunktur och ökade geopolitiska risker som kan påverka företagens produktionskedjor”, kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Delindex för produktion svarade för den största månatliga bidraget till ökningen i PMI- total (1,3 indexenheter) följt av orderingång (0,5 indexenheter), sysselsättning (0,3 indexenheter), leveranstider och lagerinköp med vardera 0,1 indexenheter. Industriföretagens produktionsplaner steg i oktober och indexet noterades till 55,2 jämfört med 51,8 i september. Det är klart mindre expansiva planer än ifjol men fortfarande i expansionszonen.
Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i oktober till 42,7 från 44,9 i september.
“Pristrycket i industrin fortsätter att sjunka men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet stigit från vårens bottennivåer där den svaga kronan tenderar att driva upp priserna när leverantörsavtalen ska omförhandlas”, kommenterar Jörgen Kennemar.
Om PMI
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.