Den globala bristen på halvledare förvärras och nu tvingas flera biltillverkare, bland annat Volvo Cars, tvingas till ytterligare produktionsstopp. “De som följt just in time har det kämpigt nu, medan de som hamstrat klarar sig bättre” säger logistikprofessorn Johan Woxenius.
Halvledare (datachip) är en kritisk komponent i elektronik och fordon, där tillgången begränsas av att endast två leverantörer står för nästan hela den globala produktionen. Dagens Logistik skrev i februari om orsakerna bakom och konsekvenserna av den globala bristen på halvledare.

Och nu blir bristen på halvledare blir allt svårare, och problemen sprider sig i fordons- och teknikindustrin. Volkswagen rapporteras ha tappat 100 000 bilar i sin produktion på grund av bristen på halvledare, och de svenska fordonsjättarna AB Volvo och Scania har haft produktionsstörningar. Nu tvingas även Volvo Cars tillfälligt stoppa delar av sin produktion under de närmaste veckorna vid sin fabrik i Gent. Ännu gäller produktionsstoppen inte verksamheten i Sverige.
– Vi trodde att det skulle bli allvarligt och det har det blivit. Det är en global brist och tills det här flaskhalsproblemet är löst kommer vi att se produktionsstörningar. Vi fattar taktiska beslut anläggning för anläggning med mycket kort framförhållning, säger Volvokoncernens presschef Claes Eliasson till Dagens Industri.
Bakslag för just in time

Bristen på halvledare försvåras ytterligare av den pågående globala fraktkrisen, där godsleveranser försenas och containerfraktpriserna från Asien till Europa stigit med hundratals procent.
– Det är väldigt naturligt i den här fasen när vi gått igenom en stor störning som pandemin att det blir ryckigheter, dels i frakten men också i råvaruflöden, säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens transportekonomi och logistik vid Göteborgs universitet till Dagens Logistik.
Fordonsindustrin är en relativt liten användare av halvledare jämfört med elektronikindustrin, och har både på grund av det och trots det drabbats hårdare. Elektronikjättarna har i regel en närmare relation till tillverkarna av halvledare, och går som större kunder före i prioritering när det gället leveranser. De har också generellt sett ett större produktionslager för kritiska komponenter än fordonsindustrin, som ofta har slimmade försörjningskedjor där komponenter anländer till fabrikerna just när de behövs, något som kan straffa sig när försörjningen brister.
– Vi kan se att de som köpt fordonsindustrins just in time-budskap om att inte ha något i lager har det kämpigt nu, medan de aktörer som hamstrat kritiska komponenter, till exempel halvledare, klarar sig bättre, säger Johan Woxenius.
Det är dock inte bara fordonsindustrin som drabbas när krisen nu förvärras. Även elektronikjätten Samsung drabbas nu av halvledarbristen.
Startar europeisk halvledarfabrik
Att så få tillverkare av halvledare finns globalt gör försörjningen sårbar, liksom att nästan all tillverkning finns i Asien – främst Taiwan. Mindre än 10 procent av halvledarproduktionen sker i Europa, något Bosch nu vill ändra på. De investerar nu 10 miljader SEK i en ny chipfabrik i tyska Dresden, som ska stå klar i slutet av 2021.
Av Hilda Hultén och Klara Eriksson