Hamnarbetare varslar om strejk i Helsingborg och Göteborg

Svenska Hamnarbetarförbundet (HF) varslar om strejk i Göteborgs roro-terminal och Helsingborgs hamn från torsdag 6 juli till och med tisdag 11 juli. Hamnarbetarnas främsta krav gäller en partsgemensam fond för att stötta arbetsgivare som väljer att rehabilitera långtidssjukskrivna behovsanställda. Sveriges Hamnar riktar skarp kritik mot varslet.

Strejken inleds den 6 juli och varar till och med den 11 juli, om ingen överenskommelse nås. Under samma period varslar fackföreningen om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad i Hallands Hamnar.

Fackets främsta krav är inrättandet av en partsgemensam social fond, vars syfte är att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada. Arbetsgivare som tar ett större ansvar för rehabilitering än vad lagen idag kräver ska kunna söka ekonomiskt stöd för det från fonden.

Martin Berg, förbundsordförande, kommenterar i ett pressmeddelande:

”I hamnarna jobbar många på en extremt osäker anställningsform som innebär att man hamnar mellan stolarna i försäkringssystemen, trots att vissa kan ha försörjt sig som hamnarbetare i decennier. Vi har flera exempel i närtid på extringar som helt cyniskt lämnats vind för våg till och med efter att de skadat sig allvarligt på jobbet. Med den här fonden premieras de arbetsgivare som har ett bättre förhållningssätt, och förhoppningsvis ger det incitament för fler att följa efter.”

Det andra kravet är att nyanställda och inhyrda hamnarbetare ska ha rätt till betald facklig introduktion med Hamnarbetarförbundet.

”Vi vill slå fast introduktion i kollektivavtal eftersom det fungerar olika runtom i landet idag. En del arbetsgivare försöker medvetet urholka våra möjligheter att informera om fackföreningen samtidigt som andra fack i branschen får helt andra förutsättningar. Vi behöver säkerställa likabehandling och föreningsfrihet”, avslutar Martin Berg.

Sveriges Hamnar kritiska

– Att Hamnarbetarförbundet varslar i ett läge då i princip hela arbetsmarknaden är överens om nya avtal gynnar ingen. Tvärtom sänker det konkurrenskraften och då inte bara för hamnarna utan för hela industrin. Detta sker dessutom i ett ekonomiskt oroligt läge, vilket är ännu mer anmärkningsvärt.  Det innebär också färre jobb och högre priser när färre varor kommer in via hamnarna, kommenterar Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.

Hamnarbetarna går under det förstahandsavtal som träffades efter tuffa förhandlingar mellan Transportarbetareförbundet och Transportföretagen, det s k Hamn- och stuveriavtalet. Sedan det avtalet träffades har Hamnarbetarförbundet förhandlat om ett andrahandsavtal, delvis med hjälp av medlare. Men enligt arbetsgivarorganisationen finns inte utrymme för andra villkor än förstahandsavtalet.

– Alla villkor för alla hamnarbetare i Sverige styrs av Hamn- och stuveriavtalet och det är redan klart. Ett andrahandsavtal påverkar varken verksamheten eller villkoren för de anställda ute i hamnarna och det är mycket viktigt att betona detta, kommenterar Johan Grauers.