Elgiganten var tidigt ute med att omni-automatisera logistiken, en tuff resa som man inte ångrat.
– Det var en lång och tuff inkörningstid, men vi hade aldrig klarat att växa som vi gjort utan att automatisera, berättar Elgiganten Logistiks vd Daniel Lundby.
Ur Dagens Logistik nr 3 2022 – nytt nummer ute nu!
(Rättelse: I artikeln står det att Elgiganten var först med omni-automation, men XXL körde faktiskt e-handel och butik från samma autostore-automatiserade lager i Örebro redan 2014, dock i mindre skala.)
Att sälja hemelektronik var kanske en lönsam baggis på de glada 80-och 90-talen. Men under 2000-talen har branschen genomgått ett stålbad med allt hårdare konkurrens och priskrig. Flera aktörer har gått i konkurs och många har kämpat hårt med e-handelsomställningen och lönsamheten. Ett bolag som dock lyckats passera stormens öga är Norska Elkjöp, i Sverige känt som Elgiganten. Kedjan har en marknadsandel på 27 procent i Norden, bokslutssiffrorna är svarta och omkring 28 procent av försäljningen sker online.
Torsvik central logistikpunkt
Från centrallagret i Torsvik sköter Elgiganten Logistik all distribution till kedjans drygt 400 butiker och e-handelskunder i Norden. Lagret är idag 107 000 kvm stort och sysselsätter omkring 600 personer. Lagret har byggts ut och automatiserats i omgångar.
– Vi växer lönsamt tack vare vår logistikapparat som byggts upp genom flera modiga satsningar, inte minst inom automation, berättar Daniel Lundby, vd för Elgigantens logistikbolag.
Nu satsar Elgiganten på ett nytt lager på 86 600 kvm, som byggs av Catena, som ska stå klart 2024. Bakgrunden är platsbrist, och att kedjan beslutat att flytta hem sin kökslogistik från Tjeckien.

– När vi valde att lägga köksdistributionen i Tjeckien 2011 var det betydligt större skillnader i lön än idag och distributionen och transporterna var också betydligt billigare. Idag är det inte lönsamt att ha verksamheten i Tjeckien. Dessutom är det jättesvårt att få tag i arbetskraft där.
I ett första skede ska ca 200 personer anställas, på sikt handlar det om omkring 600 nya arbetstillfällen.
– Kök är en växande del av vår försäljning. Vi kortar ledtiderna och minskar koldioxidavtrycket för kök med 75 procent genom den här satsningen.
Styrka i logistiken
Daniel Lundby kom till Elgiganten 2006, då han blev projektledare för den första utbyggnaden av lagret, som blev klar 2008. Fram till 2014 arbetade han sedan med att bygga upp kedjans hemleveranskoncept, med system, organisation och administration. Nätverket har idag 60 leveranshubbar i en mix av egen regi och extern drift i hela Norden, där Bring är en stor logistikpartner i Sverige och Norge.
– Tidigare hade vi direktdistribution till större städer, idag till hela Norden, där vi erbjuder inbärning, installation och bortforsling, säger Daniel Lundby.
– I vår bransch kan man inte konkurrera med produktsortiment eller priser på nätet längre, då vi har aktörer som Amazon och Alibaba som konkurrenter. Vår styrka är logistiken och våra snabba leveranser, men också butiksnätet och den expertis som vår personal har, samt de kringtjänster och service vi kan erbjuda kunderna.
Först ut med omni-automation
2014 togs beslut om att bygga ut lagret och automatisera och Daniel Lundby klev på som projektledare.
– Det var den största investeringen i bolagets historia; en halv miljard investerades, där system och automation stod för 300 miljoner.
När lagret togs i drift hösten 2016 blev Elgiganten först i Sverige med automatiserat omnikanal-lager, där både butiks- och e-handelsflödet hanteras i samma lösning.
– Det här med omni var nytt för leverantörerna också. Siterna de visade oss som referenser var antingen för butiksdistribution eller för online. Det blev en ny resa att maximera nyttan i utrustningen och balansera båda de här flödena.
Utmaningen med omni då som nu är att bygga in intelligens i systemen och få ut hög kapacitet även under omständigheter som inte är optimala.
– Du får ingen perfekt orderstruktur i en omnilösning, volymerna kan variera stort från dag till dag men anläggningen måste ändå fungera. Man måste ha maximal throughput fram tills man närmar sig avgångstid, då måste ordrarna prioriteras på ett annat sätt så att alla avropstider kan hållas. Det är inte det enklaste, konstaterar han.

Tuff uppstart – men rätt beslut
Valet föll på en lösning från Knapp – en komplex anläggning med flera komponenter; höglager, skyttellösning, plockstationer, packstationer och pallettering. Men att vara försökskanin för omni-automation har sina baksidor:
– Projektet rullade på bra fram till uppstart men det var en otroligt tuff inkörningsperiod. Hösten 2016 var bitvis en mardröm, så fort vi satte tryck på systemet så var det något som kraschade eller inte fungerade, antingen mekaniskt eller i systemen. Inför julhandeln det året fick vi ha 100 extra anställda och jobba i treskift för att klara leveranserna.
Idag fungerar anläggningen bra, betonar han.
– Det tog säkert 1,5 år att komma upp i full kapacitet, men det var ändå helt rätt beslut att satsa på automation när vi gjorde det: Vi hade aldrig klarat att växa på det sättet vi gjort och med lönsamhet utan den.
Besparingen ligger på 80-100 miljoner kronor per år med automationen, förklarar han.
– Vår försäljning har ökat med 50 procent och online-affären har växt med över 100 procent sedan 2016. Det hade vi aldrig klarat i en manuell lösning.
Julhandeln – roligaste på året
Nu står logistikbolaget inför årets höjdpunkt och stora utmaning: julhandeln. 35 procent av Elgigantens årsförsäljning sker under november och december.
– Ur ett samhällshänseende så är jämna flöden det mest resurseffektiva. Men som logistiker är det ju det som ger oss något att kraftsamla och fokusera mot, driver oss att förbättra oss och utmana oss själva. Det är peaksäsongen som avgör matchen.
Enligt Daniel Lundby är logistikapparaten väl rustad för peak-säsongen idag.
– Idag ligger flaskhalsarna snarare i leveranssystemet. Det spelar ju ingen roll hur stora muskler vi har här, om inte våra leverantörer eller de som kommer senare i kedjan inte klarar av att leverera.
Fakta Elgiganten
Norska Elkjöp har växt med omkring 10 procent per år de senaste åren och omsätter totalt närmare 50 miljarder NOK. Med sina ca 27 procents marknadsandel är bolaget överlägset störst på hemelektronikmarknaden i Norden. Bolaget har drygt 400 butiker i Svergie, Norge, Danmark och Finland, och 28 procent av försäljningen sker online.
Av Hilda Hultén