Här är finalisterna till Postnord Logistics Award

Nu presenteras finalisterna i Sveriges ledande logistikpris Postnord Logistics Award som delas ut för artonde året i rad. Årets finalister är Lindbäcks, Neste, Returpack, Scandfibre Logistics och Retuna Återbruksgalleria.  

De nominerade är noga utvalda av en namnkunnig jury från branschbolag, akademin och Postnord. Priset delas ut till aktörer som levererat på tre grundkriterier; logistiklösningens innovationskraft, effektivitet och lönsamhetsamt bidrag till samhällsansvar i form av mindre klimatpåverkan och bättre arbetsförhållanden.  
 
– Årets finalister återspeglar att hållbarhetstänkandet i försörjningskedjan har slagit i genom med kraft. Samtliga är dessutom goda exempel på hur ett innovativt och systematiskt logistikarbete har en stor påverkan på både kundvärde, effektivitet och socialt ansvarstagande, kommenterar Mats Abrahamsson, juryns ordförande och professor i logistik vid Linköpings universitet. 

Årets vinnare av Postnord Logistics Award utses i samband med ett seminarium i Stockholm den 19 mars, där även fjolårets vinnare medverkar som talare.

2019 års nomineringar till Postnord Logistics Award: 

Lindbäcks husmodulsfabrik i Piteå. Foto Klara Eriksson.

Lindbäcks Group 
Lindbäcks Group har utvecklat ett industriellt byggande av flerfamiljshus i trä baserat på ett smart flödestänkande som accelererar processen från produktion till leverans och montering. Företaget genomsyras även av ambitionen att ständigt förbättra och är öppet för att lära sig av andra branscher. Med en hög automationsgrad och ett innovativt koncept för sjötransport från produktion i direkt anslutning till Piteå hamn skapas ett jämnt just-in-time-flöde till företagets byggplatser. Resultatet är en bättre och mer pålitlig bygglogistik, minskade transportkostnader och reducerade utsläpp. 

Neste AB
Neste har långsiktigt och uthålligt arbetat med att utveckla förnybara och mer hållbara bränslen och därmed etablerats som ett föredöme i sin bransch. Företaget har genom sin innovativa produktutveckling fått en stor påverkan på transportbranschens, näringslivets och konsumenternas samlade koldioxidavtryck och medverkar på ett kraftfullt sätt till ett minskat fossilberoende. 

Returpack AB
Returpack har byggt upp ett effektivt och hållbart system för insamling, transport och återvinning av aluminiumburkar och PET-flaskor, vilket har gjort Sverige till ett föregångsland vad gäller återvinning av returförpackningar. Systemet vidareutvecklas löpande med nya mer hållbara, effektiva och kreativa transport- och logistiklösningar.  

Scandfibre Logistics AB 
Scandfibre Logistics har skapat ett integrerat transportsystem för järnväg i Sverige och Europa. Systemet används för stora transportvolymer av skogs- och pappersprodukter från Skandinavien till övriga Europa samt transport av importvaror i motsatt riktning. Det integrerade systemet ger användarna en kostnadseffektiv, pålitlig och hållbar logistiklösning.   

Retuna Återbruksgalleria 
Eskilstuna kommun har flera innovativa initiativ inom logistikområdet. Ett av dessa är Retuna Återbruksgalleria som med flera butiker, konferensanläggning och café, har bevisat att idén med att samla in, hantera, reparera, renovera och sälja begagnade varor håller i praktiken. Retuna, som ligger i direkt anslutning till OLC, omlastningscentralen för samordnad varudistribution, bidrar dessutom genom sin verksamhet till ett ökat hållbarhetstänkande, en mer cirkulär ekonomi samt sysselsätter personal som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.