Hård kritik mot Logent: ”De behandlar oss som djur”

I veckan har Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad granskat arbetsmiljön på Hellofreshs lager, som driftas av logistikbemanningsbolaget Logent. Anställda vittnar om en arbetsplats där chefer skriker och ”man blir behandlad som ett djur”, dessutom förekommer enligt de anställda mutor som medel för att få bättre skift och droger på arbetsplatsen. Många av de anställda har varit kort tid i Sverige och en del är beroende av jobbet för att få uppehållstillstånd, enligt granskningen.

1000 personer arbetar åt Hellofresh i Bjuv, ett lager som driftas av bemanningsbolaget Logent. HD-Sydsvenskan fick nys om missförhållandena från en tidigare anställd, som beskriver att cheferna ”behandlar en som att man är ett djur”. Andra anställda vittnar om stress och press, otrevliga och respektlösa arbetsledare, att personal blir klockad när de går på toaletten och att högre chefer uppmanar arbetsledare att ”skrika så att de reser sig upp” till personal.

Snabb tillväxt

Antalet anställda på Hellofreshs lager i Bjuv har ökat från 150 i oktober 2020 till 1000 idag, och den snabba tillväxten är en del av problemet, enligt Katarina Norgren, på Handelsanställdas förbund i Helsingborg, som menar att problemen på Hellofreshs anläggning i Bjuv är välkända.

”De har haft växtvärk och blivit stora snabbt. De har tagit in personal som inte hunnit få till sig alla förutsättningarna som gäller på arbetsplatsen.” säger Katarina Norgren på Handelsanställdas Förbund till tidningen.

Enligt Handels är hög personalomsättning, särskilt i arbetsledande position en rot till problemen och fackförbundet försöker få till olika åtgärdsprogram.

Droger och mutor

Enligt granskningen vittnar kvinnliga anställda om sexuella trakasserier, och det vittnas om att människor är påverkade av droger på lagret. Därtill finns enligt anställda en mutkultur på arbetsplatsen, där man genom gåvor eller tjänster kan få bättre placering eller skift inom bolaget, något som utretts internt av Logent.

Enligt flera med god insyn som HD-Sydsvenskan talat med har ett stort antal av de anställda varit relativt kort tid i Sverige och är inte etablerade på arbetsmarknaden. För många är det viktigt att kunna behålla anställningen.

”Många söker permanenta uppehållstillstånd och har de inget jobb får de inget uppehållstillstånd. De är rädda för att berätta hur det är. Många har småbarn och är beroende av att dra in pengar”, säger en tidigare anställd till tidningen.

I HD-Sydsvenskans granskning intervjuas representanter för Logent som besvarar den massiva kritiken – när de gäller droganvändande samarbetar man med polisen och har gjort 320 drogtester, bolaget uppger också att men försökt identifiera och avskeda arbetsledare som tagit emot mutor. För sexuella trakasserier har man nolltolerans och en person har skiljts från sin tjänst. När det gäller arbetsmiljön känner man sig bara delvis igen sig i kritiken men även där arbetar man för att försöka förbättra situationen.

Sydsvenskan har pratat med platschefen Fredrik Grönlund och företagets chefsjurist Magnus Weidenhaijn. 

”Såklart, varje fall där någon upplever att de inte blir respekterade är ett problem för oss. Vi jobbar jättehårt med våra ledare”, säger Fredrik Grönlund. 

Magnus Weidenhaijn säger att bolaget har ”absolut nolltolerans mot trakasserier”.

Kritiserade förr

Liknande arbetsmiljökritik har även tidigare riktats mot Logent när de driftade Boozts lager i Ängelholm, ett avtal som sedan sades upp.

Matkasseföretaget Hellofresh är inte glada över det som uppdagats.

”Vi är djupt oroade och chockerade över de anklagelser som har framförts. Vi vidtog omedelbart åtgärder så fort vi blev medvetna om dessa”, skriver Hellofresh i sitt mejlsvar till tidningen. De uppger också att de gjort sin visselblåsarfunktion tillgänglig för Logents personal och skriver:

”Beroende på den fortsatta utvecklingen av situationen kan vi komma att omvärdera vårt samarbete med Logent i Bjuv.”

Av Klara Eriksson