Heart Aerospace bygger fabrik för elflyg på Gateway Säve

Svenska elflygsutvecklaren Heart Aerospace gör en storsatsning på Castellum-ägda Gateway Säve i Göteborg. På platsen kommer företaget etablera en komplett industrianläggning för elflygplan med nytt huvudkontor, R&D-center och en anläggning för slutmontering av flygplan.

Heart Aerospce grundades i Göteborg 2018 som en avknoppning från Vinnova-finansierade forskningsprogrammet Elise, och utvecklar eldrivna passagerarflygplan. Deras elflygplansmodell ES-30, för 30 passagerare, har redan genererat beställningar på flera miljarder kronor. Företaget har idag runt 130 anställda och räknar med att ha ca 500 anställda till 2025. Heart är sedan 2019 etablerade på Säve flygplats men expanderar nu med en komplett industrianläggning med nytt huvudkontor, R&D-center samt en anläggning för slutmontering av flygplan.

– Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering med forskningsanläggningar i världsklass, som exempelvis SEEL, och har ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonstillverkning. Den ambition som Castellum och Göteborgs Stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya industri här, kommenterar Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace.

Visionsbild Gateway Säve. Foto/illustration Castellum/Krook & Tjäder.

Företaget tog in 35 miljoner dollar från Bill Gates fond Breakthrough Energy Ventures, United Airlines och Mesa under 2021. Genom avtalet har United Airlines beställt 200 flygplan och har option på ytterligare 100.

Gateway Säve ägs och utvecklas av fastighetsbolaget Castellum och huserar utöver omfattande flygverksamhet bland annat elfordonslabbet SEEL, Volvo Technologies och vätgasproducenten Nilsson Energy. Det tre miljoner kvm stora området runt flygplatsen planeras att utgöra arbetsplats för mellan 6 000 och 8 000 personer inom de kommande åren.

– Den här satsningen markerar en ny epok inom flygindustrin och det är också en viktig milstolpe i förverkligandet av visionen om Gateway Säve, som en arena för världsledande utveckling av morgondagens hållbara mobilitetslösningar och ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet, kommenterar Mariette Hilmersson, vd på Castellum Väst.

Swedavia tar plats i företagets industry advisory board

För att stödja elfygplanstillverkaren har Swedavia tackat ja till att delta i företagets nyinrättade rådgivande organ. I styrelsen ingår 21 olika aktörer som flygplatshållare, flygbolag, leasingbolag och flygplatser från hela världen. Syftet är att tillsammans verka för utvecklingen av ett hållbart elektrifierat regionalt flygplan som minskar miljö- och klimatpåverkan. Rådet kommer bistå i arbetet med att definiera kraven för flygplanet ES-30 och flygplanets framtagande.

– Detta är ett spännande och givande partnerskap med sikte på att ta fram framtidens hållbara elektrifierade regionala flyg. Vi ser redan idag att elflyg kan utgöra en betydelsefull del inom passagerartrafik i Sverige framöver för pendling och regional trafik som ett väsentligt komplement till reguljärflyget, kommenterar Fredrik Jaresved, direktör för strategiska initiativ & innovation på Swedavia.

– Vi vill elektrifiera flyget men vi kan inte göra det själva. Det krävs en kollektiv insats. Vårt partnerskap med Swedavia innebär att vi kan påverka hela ekosystemet från effektivare flygplan till mer tillgängliga flygplatser, kommenterar Anders Forslund, grundare och vd för Heart Aerospace.

Av Emanuel Lehtonen