Helhetslogistik hos Nowaste Logistics

Förra veckan arrangerade Nowaste Logistics en heldag i logistikens tecken i Helsingborg med besök på tre av bolagets lager, och ett spännande program med bl a Sverker Lindbo, Ocado, Jörgen Eriksson, Catena, och inspirationsföreläsaren Ami Hemviken. På fredagen firades en stor milstolpe, med spadtaget för bolagets första lager utanför Helsingborg.

Helsingborgsföretaget och tredjepartslogistikern Nowaste Logistics växer utanför Skåne med fastighetsägaren Catena och kunden Granngården, som flyttar dit sin logistik från en TPL-lösning hos DB Schenker i Torsvik. Det första spadtaget för lagret togs i fredags, och med på plats var Granngårdens vd Martina Axèll.

Granngårdens vd Martina Axèll planterar ett äppelträd där bolagets nya lager nu ska byggas på Stigamo, tillsammans med fastighetsägaren Catenas vd Jörgen Eriksson och Nowaste Logistics vd Johan Kallin.

– Lagerflytten innebär att vi kommer att minska vår lageryta men ändå öka det lagerhållna sortimentet eftersom vi får 30 meter i takhöjd. Vi kommer att kunna samordna transporterna bättre till butikerna och förbättra våra e-handelsleveranser. Det känns fantastiskt att få göra den här resan tillsammans med Nowaste och Catena, sa hon vid spadtagsceremonin.

Medarbetarskap i fokus

Med sig till Jönköping vill Nowaste ta sin affärskultur med fokus på medarbetarna, sammanhållning och enbart egenanställd personal, vilket även var en röd tråd för företagets logistikdag Hologistics den 28 september i Helsingborg. Inspirationsföreläsaren Ami Hemviken pratade om hur små saker och beteenden kan göra stor skillnad för arbetsmiljön och trivseln på en arbetsplats.

– Det känns kul att vara hos ett företag som man hör från flera håll verkligen ”walks the talk” när det gäller medarbetarskap. Att skapa tillit har så många fördelar, det är en otrolig viktig grund till innovation och förändring, sa hon.

– Det kan vara något så enkelt som att säga hej, eller att ge någon beröm. Vi människor är helt beroende av bekräftelse, och när vi är sex år gamla har vi fått två tredjedelar av allt beröm vi kommer att få under hela livet. Det är ganska deppigt, med tanke på att det först är när vi känner oss trygga i att vi duger, som vi kan slappna av och faktiskt göra ett bra jobb.

Robotar framtiden

Dagen bjöd även på en automationsföreläsning av Sverker Lindbo, chef för teknikutveckling på Ocado, som visade exempel på äldre och nya ASRS-system och plockrobotar. Just robotar är något som Sverker Lindbo menar är framtiden inom lagerautomation.

Sverker Lindbo inledde Hologistics med en spaning om framtidens lagerautomation.

– Robotar har gått från att vara alldeles för dyra för att användas för lagerplock, till en nivå där de börjar bli lönsamma: det kommer hela tiden nya lösningar och tekniker, och de blir bara billigare och bättre – så tro inte att vi har sett allt. Det är bara en tidsfråga tills den här tekniken är så pass billig att robotplock går att räkna hem, sa Sverker Lindbo, som ska prata mer om robotisering på Logistik & Transport i oktober.

Lager för framtidens logistik

Jörgen Eriksson, vd på logistikfastighetsägaren Catena, pratade om framtidens logistikfastigheter. Bolaget har idag 129 fastigheter på 2,3 miljoner kvm, som värderas till 28,8 miljarder SEK.

Jörgen Eriksson berättade om hur Catena ser på framtidens logistikfastigheter, och deras roll i energiomställningen.

– När vi börsnoterades för tio år sedan var vårt bestånd värderat till 4 miljarder, så det har hänt en hel del på den här marknaden. Många nya fastighetsaktörer har kommit in som utvecklar och säljer av innan fastigheterna är klara, men det är inte vår melodi. Vi är nästan tråkigt långsiktiga i allt vi gör och säljer väldigt sällan, sa han.

Nästa steg: Ramlösa

För ett par år sedan vann Nowaste och Catena ett gemensamt marklov för ett område i Ramlösa, nära Icas centrallager i Helsingborg, där 75 000 kvm ny logistik ska utvecklas och stå klart senast i början av 2026. Byggnaderna ska certifieras enligt Breeam Excellent; förutom solceller och laddstationer satsar man på minimerade hårdgjorda ytor, sedumtak och hållbart byggande.

– Energiomställningen är en väldigt stor fråga för oss. Men det gäller att alla är med och hjälper till så att vi får möjlighet att utnyttja de enorma takytor som logistikfastigheter har. Vi behöver inte nödvändigtvis vara energiproducenter, men det behöver finnas infrastruktur för att få ut överskottselen på nätet om den inte används i fastigheten. Det är framförallt en politisk fråga, konstaterade Jörgen Eriksson.

Nowaste Logistics driftchef Daniel Åkesson visade runt besökarna i tre av Nowaste Logistics automatiserade lagersiter.

Triss i lagerbesök

Tjejerna dominerar i plockstationerna från skyttellagret på T2-anläggningen, med nära dubbelt så hög plocktakt som killarna.

Dagen bjöd även på besök i tre av Nowastes anläggningar; frukt- och gröntlagret på Långeberga, liksom två av deras flerkundslager, det ena automatiserat med en skyttellösning och det andra med en Autostore. Lagret som är automatiserat med en skyttellösning från Knapp stod färdigt 2020, och där hanteras idag varor från kunder som Panduro, Brothers, Björn Borg, John Henric och Polarn & Pyret, i en mix av manuell och högautomatiserad hantering utifrån kundernas behov. Vid plock- och packsstationerna på entresolen där lådorna från skytteln matas fram arbetar främst tjejer – av goda skäl.

– I frukt- och gröntlagret har det alltid varit mest killar medan det här på T2 är det flest tjejer. De snabbaste tjejerna är uppe och nosar på 1 000 orderrrader i timmen, berättar Jesper Brandin, försäljnings- och marknadschef på Nowaste Logistics, som tillägger att de inte vet varför det är så.

Snabbväxande yrkesklädeskund

Michael Ewaldh från Nowastes kund Intigena var med och beskådade hur deras intimprodukter hanteras i T3-anläggningen.

Det sista besöket gick till T3, ett 16 500 kvm stort lager på Tostarp, som är Nowastes senaste lagertillskott. Lagret togs i drift vid årsskiftet och har utrustats med en Autostore-lösning från Swisslog med 60 000 backar, 8 portar och ett 30-tal robotar, som kan fördubblas i storlek vid behov. För tillfället håller även en paketsorteringslösning från SGA på att installeras.

För tillfället har Nowaste 12 olika kunduppdrag i T3-lagret. En kund som hanteras i Autostore-lösningen är företaget 5.11; ett amerikanskt bolag som är en snabbväxare inom ”taktiska arbetskläder”, och där Nowaste sköter logistiken för EMEA-regionen.

– Deras kläder används mycket av FBI, polismyndigheter och militär bland annat, och de växer snabbt i flera länder i världen, säger Jesper Brandin.

– Just nu går mycket volymer till Ukraina härifrån, av tråkiga men förklarliga skäl.

Även hygienprodukttillverkaren Intigena har sin logistik i den nya fastigheten, med tyska Aldi som stor kund.

– Vi flyttade vår logistik till Nowaste för några år sedan när vi byggde ut vår produktion i Mörarp och inte längre fick plats med lagerhållning där. Nowaste gör en hel del kittning av butiksordrar åt oss, ett arbete som är svårt att automatisera, berättar Michael Ewaldh, ekonomichef på Intigena.

Text och foto Hilda Hultén