Högt söktryck på transportutbildningarna

Enligt TYAs nya skolledarrapport växer intresset för att bli lastbilschaufför, inte minst bland tjejer, men antalet utbildningsplatser räcker inte till för att möta chaufförsbristen.
– Om vi inte får fler utbildningsplatser kan läget bli akut, kommenterar företagets vd Sigalit Slutbäck.

Enligt Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA, är behovet av lastbilschaufförer tillbaka på de höga nivåerna från 2018. När de ställde frågan till branschen svarade 41 procent av åkerierna att de ville nyanställa, medan 55 procent uppger sig ha svårt att hitta förare.

– Även med de utmaningar vi har i samhället, med inflation och oroligheter, ser vi inga tecken på nedgång, tvärtom. Det är stor brist på arbetskraft i hela transportbranschen, och inte bara i Sverige utan i hela Europa, kommenterar Sigalit Slutbäck, vd för TYA.

Enligt TYAs senaste skolledarrapport växer dock ungdomarnas intresse för transportutbildningarna. Läsåret 2022/2023 var det 4 363 förstahandssökande till drygt 2 300 platser. Det höga söktrycket gör dock att betygskraven ökar och gör det svårare att komma in på utbildningen. Därför efterfrågas nu fler utbildningsplatser.

– Det är glädjande att så många vill bli lastbilschaufförer. Samtidigt är det problematiskt när betygskraven ökar och många som skulle kunna bli fantastiska lastbilschaufförer inte kommer in på utbildningen, kommenterar Sigalit Slutbäck och fortsätter:

– Fler utbildningsplatser skulle ge fler unga möjligheten att komma in på arbetsmarknaden, och samtidigt tillgodose behovet av arbetskraft i en pressad bransch.

Fler tjejer till Transport

Skolledarrapporten visar också att utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter. Läsåret 2022/2023 antogs 762 tjejer totalt, jämfört med 700 läsåret innan. Andelen kvinnliga elever i årskurs två är nu uppe i 33 procent, jämfört med 22 procent 2019 och 16 procent 2015.

– Utvecklingen visar att det här inte bara är en trend. Flera av landets skolor har nu hälften kvinnliga och hälften manliga elever. Vi har fått en jämställdhet på utbildningen som är unik bland yrkesprogrammen, kommenterar Sigalit Slutbäck.