Ur senaste numret: Hyrsamhället är här

Cirkulära modeller där produkternas livslängd och nyttjandegrad skapar värde även bakåt i kedjan, utmanar allt som dagens linjära system står för. Det menar Sebastian Rudenstam, medgrundare av möbeldelningstjänsten Beleco.

– Idag tjänar aktörerna i kedjan bara pengar en gång, vilket driver nyproduktion och slit och släng.

Ur Dagens Logistik nummer 4 2021

– För leverantörerna finns det ett enormt värde i att förstå hur möblerna används, var de finns och vem som använder dem, säger Sebastian Rudenstam.

Marie och Sebastian Rudenstam, mor och son, lanserade Beleco 2018 som en hyrtjänst för möbler, där möblerna ägs av tillverkaren eller de olika varumärkena, och Beleco agerar mellanhand. Kunderna är till 95 procent företag och Belecos sortiment innehåller tusentals designmöbler, från ett 50-tal möbelproducenter och tillverkare, som Layered, Hay, Flokk, Fogia, Hem och Flos. Företagen tecknar abonnemang på möbler en tidsperiod, under vilken de kan byta ut möbler efter behov.

– Det skapar en frihet. Om man till exempel växer och behöver byta kontor så har man möjlighet att byta inredning. Under pandemin har vi också hyrt ut mycket inredning för hemmakontor, berättar Sebastian Rudenstam.

När de först kläckte idén fick den ett ganska svalt mottagande. Istället fick Beleco själva köpa in de första möblerna, för att bevisa att affärsmodellen höll.

– Sedan gick vi tillbaka till samma tillverkare och sa “Titta, efter ett år har vi tjänat så här mycket pengar på er möbel, och den är fortfarande i nyskick. Det innebär att vi kommer att kunna fortsätta tjäna så här mycket pengar i minst fem år till”. Då trillade polletten ned. 

Minskad produktion – mer vinst

Beleco tar en månadshyra motsvarande några procent av värdet, och efter ett visst antal år är produkten “avbetald”.

Beleco hyr ut kontorsmöbler och inredning till företag, under pandemin har det även blivit en hel del hemmakontor.

– Allt därefter blir bara ökad vinst, en vinst som kan bli helt otrolig. Det är det som är så fint med den här modellen.

De flesta produkter som vi lever med idag är utvecklade för det linjära samhället, där man utvinner skapar, använder och slänger. Det innebär att produkterna inte är designade för att hålla länge, menar Sebastian Rudenstam.

– I linjära försörjningskedjor tjänar man bara tjänar på en produkt en gång, så för att tjäna mer pengar så måste man sälja fler nya produkter. Tittar man på vitvaror så håller de kanske i fem år idag. I ett hyrsamhälle så får man incitament att skapa produkter som håller längre, eftersom man får betalt för tiden som produkten går att använda.

I linjära försörjningskedjor tjänar man bara tjänar på en produkt en gång, så för att tjäna mer pengar så måste man sälja fler nya produkter.

“Hyrsamhället” kommer att innebära en minskad produktion av nya produkter, och eftersom en stor del av miljöpåverkan kommer från produktionen så löser det många miljöproblem, men ger samtidigt en ökad lönsamhet. Vem som kommer att äga produkterna och tjäna pengarna beror såklart på vem som vinner marknaden:

– Jag hoppas att det blir tillverkarna, det är ju de som verkligen har makten att skapa bättre produkter.

Inom möbler kan det handla om att höja kvaliteten och ändra designen så att produkter får längre liv.

– Det påverkar både design, konstruktion och materialval. En soffa kan till exempel designas så att man kan byta tyget, ett bord så att det är enkelt att byta skiva. Därigenom går det att använda samma produkter längre.

Billigt, enkelt och hållbart

Att vi som konsumenter skulle vilja konsumera mindre är inte särskilt troligt, menar han.

– Vi har vant oss vid möjligheten att förnya oss och byta produkter. Hela konsumtionssamhället bygger på trender och ombytlighet. Men bara för att vi vill byta behöver det ju inte betyda att sakerna måste vara nya, säger Sebastian Rudenstam.

Att abonnera på digitala tjänster genom SAAS, software as a service, är de flesta idag vana vid. Att abonnera på produkter genom PAAS-lösningar, products as a service, är inte lika vanligt än, men det kommer det att bli, menar han.

– Det initiala motståndet finns alltid, innan “the golden age” kommer för nya lösningar. Det var nog inte så många skivbolag som var positiva när Spotify lanserades, eller restauranger som jublade när matleveranserna kom. Men sen kan det ha väldigt positiva effekter, och bli en win-win.

– Hela konsumtionssamhället bygger på trender och ombytlighet. Men bara för att vi vill byta behöver det ju inte betyda att sakerna måste vara nya, säger Sebastian Rudenstam.

Samma sak kommer i framtiden gälla produkter som elektronik, vitvaror, möbler, kläder och bilar.

– Inom mobilitet har man kommit ganska långt med olika leasingtjänster, men det finns otroligt mycket mer att göra för att öka nyttjandet genom hyr- och delningstjänster. Enligt Morgan Stanley står bilar stilla 96 procent av tiden idag, det är ett otroligt resursslöseri.

Datadrivet beslutsfattande

När det digitala kopplas till det cirkulära skapas också nya möjligheter att förstå kunden.

– För leverantörerna finns det ett enormt värde i att förstå hur möblerna används, var de finns och vem som använder dem. Vi har redan tillverkare som börjat ändra på produkter efter att de blivit kunder hos oss, där har vi fortfarande bara skrapat på ytan.

För logistikbranschen kommer hyrsamhället innebära stora förändringar, men också stora möjligheter, menar Sebastian Rudenstam.

– Att hantera uppackade produkter kräver en annan kompetens och hantering än den de traditionella logistikföretagen har idag. Logistiken kommer att gå från tydligt linjära steg, till att det sista ledet, som idag kallas returen, kan upprepas hundratals gånger.

Idag anlitar Beleco därför främst flyttfirmor för att sköta logistiken, som har erfarenhet av den här typen av hantering.

– Att hantera uppackade produkter kräver en annan kompetens och hantering än den de traditionella logistikföretagen har idag, säger Sebastian Rudenstam.

– Men det här kommer bara att växa, så det logistikföretag som vågar ta steget och göra den här förändringen först kommer att ha en otroligt stor marknad att se fram emot.

Det logistikföretag som vågar ta steget och göra den här förändringen först kommer att ha en otroligt stor marknad att se fram emot.

Personligen kan han inte förstå varför inte fler satsar på PAAS-tjänster.

– Den stora svårigheten idag är att lösa finansieringsfrågan. Att bankerna inte ser vilka möjligheter som finns här gör mig helt förbluffad. Men någon måste kanske bli riktigt stor på en PAAS-affär innan de fattar, annars kommer en startup från USA som löser hela finansieringsfrågan och tar över.

Text Hilda Hultén

Foto Michael Wall