Dagligvaror och apoteksvaror är de produktkategorier där flest konsumenter söker sig till nätet till följd av Coronaviruset, samtidigt som den totala konsumtionen av apoteks- och dagligvaror ökar. I de flesta andra kategorier konsumerar man mindre totalt sett, även på nätet, det visar färska siffror från en delrapport av E-barometern.
En femtedel av svenskarna har dessutom avvaktat med att köpa en specifik vara på grund av virusets spridning.
– Det är tydligt att konsumtionsbeteendena har förändrats under de senaste veckorna, i takt med virusets spridning. Väldigt många håller hårt i plånboken och den minskade konsumtionen i butik tycks än så länge inte kompenseras av att man handlar mer på nätet, kommenterar Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.
Under 2019 handlade i snitt 70 procent av svenska folket på nätet. Under perioden 26 mars – 6 april 2020 sjönk andelen till 66 procent.
– Även e-handeln har det alltså tufft i dessa dagar. Undantagen är dagligvaror och apoteksvaror, där man både handlar mer totalt sett, och gör en större andel av köpen på nätet.
Dagligvaruhandeln är den delbransch där nya konsumenter söker sig till internet-köp sedan virusets utbrott, 7 procent uppger att de börjat e-handla dagligvaror. Så många som 21 procent av de svenska konsumenterna uppger att de på grund av Corona har avstått från att köpa en specifik vara. Det är vanligast att ha avstått från att köpa kläder och skor (18 procent), samt möbler och heminredning (18 procent), följt av hemelektronik (15 procent).
– Många undviker fysiska butiker helt eller handlar bara där de vet att det är lätt att hålla avståndet till andra. Dessutom tenderar de flesta att vilja handla från butiker i sitt direkta närområde, om de inte handlar på nätet, kommenterar Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.
14 procent av svenskarna uppger att Corona-viruset har påverkat hur de vill ha sina e-handlade varor levererade. Det är fler som vill ha sina varor levererade hem och betydligt fler som vill ha dem lämnade utanför dörren. Samtidigt är det något färre som vill hämta upp paketen hos ombud, sett till tidigare undersökningar.