Knapp släpper skyttelutmanare

Knapp svarar upp mot konkurrensen från robotlager som Autostore med en ny, standardiserad version av sin Evo-skyttel som döpts till “Pick Engine” med rejält kortad leveranstid och pressat pris. 

– Den här maskinen är gjord för att plocka snabbt, den är minst tre gånger snabbare än manuellt plock, berättar Peter Henriksson, teknisk chef på Knapp i Norden. 

Automationslösningar med skyttlar har hittills varit förunnat de som haft pengar att spendera och tid att vänta på sin lagerautomation. För de med mindre plånbok och kort om tid, som snabbväxande e-handlare, har de senaste åren den standardiserade robotlösningen Autostore varit ett populärt alternativ. Men nu lanserar Knapp en standardiserad skyttellösning och tar upp kampen även inom detta segment. 

– Historiskt har vi på Knapp varit kända för att vara duktiga på stora, komplexa system. I dessa kundanpassade projekt tar processen från förfrågan till beställning omkring ett år, det ska ritas och anpassas och man får en lösning som verkligen är utformad för att få högsta möjliga effektivitet. Här har vi tänkt lite annorlunda, säger Peter Henriksson, head of Technology & Solutions på Knapp i Norden. 

Den nya AS/RS-lösningen (automated storage and retrieval system) som släpptes vid årsskiftet har döpts till Pick Engine, och är en hårt standardiserad och modulär version av Knapps Evo-skyttelsystem. Tanken är att både mindre och större företag som behöver en snabb lösning ska kunna investera i lösningen för att effektivisera sitt plock.  

– Maskinen består av tre moduler; lagring, plock och styrning, och allt är hårt standardiserat. Den har ställagegångar med fasta mått, 2D-skyttlar, plastbackar och plockstationer, och en liten del transportbanor, och är gjord för att plocka snabbt som tusan, konstaterar Peter Henriksson.  

Tre gånger snabbare plock

Knapp släpper en standardiserad version av sin Evo-skyttellösning. Foto Knapp

Den nya lösningen är modulär, kan levereras med 2–10 gångar och upp till 20 plockstationer (två per gång) och är i sitt största utförande 50 meter bred, 80 meter lång och 10 meter hög, alltid med 19 nivåer av backar. Lösningen tar upp mellan 200 och 4 400 kvm lageryta, beroende på storlek, och kan byggas ut i omgångar. Varje gång har plats för 5 000–15 000 backar, så totalt 150 000 backar får som mest plats, vilket ger en plockkapacitet på 400 orderrader per plockstation, eller upp till 5 000 orderrader per timme för hela lösningen.

– I ett manuellt lager så kan man nå kanske 100–150 orderrader per timme och plockare, så den här lösningen är tre till fyra gånger så effektiv som manuellt plock. 

Standardiseringen av lösningen gör att leveranstiden kortats rejält, från omkring 1–1,5 år för ett kundanpassat system, till sex månader för en Pick Engine. Även priset har pressats rejält. 

– Vi räknar med att den blir omkring 20–25 procent billigare än en kundanpassad lösning. Prismässigt och plockkapacitetsmässigt är den en rejäl utmanare till andra tekniker som exempelvis Autostore, prismässigt är det nog i samma nivå och när det gäller leveranstiden så är vi minst lika snabba.

Andra fördelar med lösningen är att den är lätt att integrera och snabb att komma igång med, därtill kommer generella fördelar med skyttlar.

– Fördelen med en skyttel är att du får en tillgänglighet på produkterna på bred front, ABC-klassningen har inte lika stor betydelse.  

Fördelar även med lugnare marknad

Peter Henriksson. Foto Knapp

Marknaden för lagerautomation har lugnat sig med konjunkturen, men det finns fördelar även med det, menar Peter Henriksson, som varit på Knapp i 27 år och följt både den tekniska och marknadens utveckling nära. 

Marknaden för automation har lugnat sig något sedan den extrema tillväxten under pandemin, samtidigt ger det företagen tid att investera i effektivare system.

– Marknaden för automation har lugnat sig något efter den extrema tillväxten under pandemin. Samtidigt innebär en lugnare period att företagen får tid att se över sin verksamhet och att investera i effektivare system. Försäljningen kan ju vända snabbt, och då behöver man snabbt kunna komma igång igen och skala sin verksamhet. 

Den nya standardiserade skyttellösningen lanserades vid årsskiftet, och nu hoppas automationsföretaget snart kunna presentera sin första kund. 

– Vi har inte sålt något system än – det tar alltid lite tid att få en ny lösning att sätta sig på marknaden, men jag tror att Pick Engine kan bli en riktigt vass utmanare inom lagerautomation för mindre företag som växer. 

Av Hilda Hultén