Schenker utökar TPL-lagret i Torsvik

Schenker Logistics expanderar sitt TPL-lager i Torsvik med 17 000 kvm till närmare 39 000 kvm. Det är i Prologis befintliga jättefastighet, där Schenker redan är hyresgäst, som man tar över grannlokalen Procurator lämnat.

Schenker Logistics nästan fördubblar verksamheten i Torsvik utanför Jönköping.
– Vi går från knappt 22 000 kvm till drygt 39 000 kvm och vi räknar med att det kommer att skapa cirka 50 nya arbetstillfällen när anläggningen är i full drift, säger Håkan Nydén, chef för kontraktslogistik på Schenker Logistics till Dagens Logistik.

Schenker har hittills hyrt knappt 22 000 kvm i Prologis fastighet på totalt 82 000 kvm i Torsvik, och i den befintliga delen huserar kunden Granngården. I andra änden av fastigheten hyr DHL supply chain ca 43 000 kvm, och i mitten av fastigheten har städ- och facility-aktören Procurator haft lagerverksamhet.

I våras flyttade dock Procurator till Catenas utbyggda fastighet i området, Intersports tidigare centrallager, dit man samlade sin logistik. Och nu tar alltså Schenker Logistics över den drygt 17 000 kvm stora tomma lokalen.

Schenker har haft verksamhet i Torsvik sedan 2010. Med etableringen ökar Schenker Logistics sin totala logistikyta till cirka 225 000 kvm lageryta i Sverige och Danmark.

Prologis 82 000 kvm stora fastighet i Jönköping, som DHL och Schenker nu delar på. Foto Prologis

– Nu delar vi fastigheten med DHL, med ungefär hälften av ytan var. Vi har en strategi att expandera vår TPL-verksamhet, och har redan en ny kund till den nya ytan i Torsvik, som vi implementerar den 1 september. Sedan är planen att fylla resten av ytan med andra kunder, berättar Håkan Nyden.

Vilken den nya kunden är eller hur stor del av den nya lagerdelen som upptas avslöjar han inte. Inte heller vilket segment det gäller.

– Det kommer vi att kommunicera vid ett senare tillfälle. Vi har kriterier för storlek och typ av verksamhet som vi satsar på inom TPL. Vi är starkast inom retail och consumer goods, men har också kunder inom industri, pharma och omni-/e-handel.

Torsvik blir därmed Schenkers näst största TPL-sajt i Sverige, efter anläggningen på Landvetter som är ca 50 000 kvm stor. Där har Schenker tappat två större kunder de senaste åren, dels när Intersport flyttade till Nässjö 2018, dels Fristads, som flyttade till eget lager på Viared i Borås i fjol. Sedan dess har rykten gått om att Landvetterlagret stått nästintill tomt. Men enligt Håkan Nydén finns inga enorma vakanser att tala om.

– Jag basunerar ju inte ut exakt hur många kvadratmeter vi har lediga, men det har inte varit så illa. Vi har haft nya kunder som rullat in där successivt, den senaste i våras, och nästa kund flyttar in under Q1 2021. Sen tar det alltid lite tid med processen att hitta rätt kunder och att flytta in dem.

Bra TPL-marknad

Pandemin har inte fått den negativa effekt på TPL-marknaden som många befarat, menar Håkan Nydén.

– Vi upplever att det är bra tryck på marknaden, det blev inte alls så illa som vi först trott. Så här långt har det gått bra. Många TPL-aktörer växer, men sen är det ju många som har svårt att nå lönsamhet. Vi är lönsamma, men det är inte så många bland de tio största som är det.

När det gäller konkurrensen så är den tuff, inte minst inom FMGC (fast moving consumer goods) med aggressiva lågprisaktörer som Frode Laursen.

– Frode Laursen är i princip omöjliga att konkurrera med prismässigt, särskilt på de segment där de är starka, som FMCG. Där har vi i princip sagt att vi inte går in och försöker ens. Men sen är det ju en annan typ av hantering med mycket helpall in och ut, och enklare fastigheter. Det är inte så påkostade lager och logistiklösningar som vi investerar i.

Att Posti går in på den svenska TPL-marknaden genom köpet av Aditro Logistics tror han inte kommer att påverka marknaden så mycket.

– De köper Aditro som redan har en tillväxtstrategi, den tror jag inte kommer att förändras. Men sen har man ju fördel av att vara ett internationellt bolag med flera ben. Vi har ju i princip ingångar till alla presumtiva TPL-kunder i landet. De nackdelar man kan ha, t ex i form av större overheadkostnader, vägs mer än väl upp av fördelarna att vara ett globalt logistikbolag.

Av Hilda Hultén