Krönika: Det är OK att bli lite rädd nu

KRÖNIKA: Att det pågår en kapprustning inom artificiell intelligens har nog knappast undgått någon. Det vi ser utspelas framför våra ögon är inget mindre än den största teknologiska revolutionen som nu levande människor varit med om. Hittills. För du tror väl inte att det vi ser nu bara är en gullig liten textgenerator som kan användas för att skriva skoluppsatser och bröllopstal, men som inte påverkar oss mer än på marginalen? 

Vi är bara i början av början av denna utveckling. En “battleground” just nu är humanoida robotar, alltså robotar som har samma dimension och form som en människa.

Ett företag som fått mycket uppmärksamhet nyligen är Figure som bygger en humanoid-robot som tränas med hjälp av AI. Det handlar alltså inte om att programmera robotens alla rörelser längre. Nu kan den lära sig genom att studera ett system och sedan upprepa det den ser, med bättre och bättre resultat.

Den 5 januari 2024 hade den lärt sig att brygga kaffe genom att studera människor i 10 timmar. Fem veckor senare hade den lärt sig att plocka och flytta lådor på ett lager med en hastighet motsvarande en sjättedel av en människas. En månad senare visade företaget en demovideo där den har utrustats med en GPT-modell från OpenAI. I videon visar roboten att den kan konversera med en person och agera baserat på underförstådd och luddig information. “Jag är hungrig – ge mig något att äta” leder till att roboten plockar upp ett äpple och ger till personen. 

Ett av huvudområdena för robotar av denna typ är inom områden där vi idag har hög grad av manuellt arbete samt där brist på arbetskraft ofta är påtaglig. Ett lager eller en terminal är såklart av stort intresse här. När man väl har tränat upp en robot i att lossa en lastbil och sedan placera godset i lagret, något som kanske kommer att ta många dagar eller till och med veckor om miljön är komplex, så kan man ju sedan direkt sätta in 100 likadana robotar som alla har samma kunskap från start. Lite som att bara utbilda en enda 18-åring i bilkörning. När den väl är klar så kan alla andra 18-åringar automatiskt köra utan individuell träning. Skalbarheten är gigantisk och den ekonomiska potentialen går nog inte att överskatta.

Skalbarheten är gigantisk och den ekonomiska potentialen går nog inte att överskatta.

Det är OK om du känner dig lite rädd nu. Då har du en drivkraft att koppla in som kanske får dig att agera. Så hur kan vi som stackars människor ens greppa detta, för att inte tala om att navigera i en värld där utveckling går snabbare och snabbare? Det är ämnet för en kommande krönika, men en startpunkt kan vara att skaffa ett abonnemang på en av de tjänster som ligger längst fram. ChatGPT Plus eller Perplexity till exempel. 

Börja med att leka, utforska och låt dig inspireras av andra i din omgivning som springer fortare. Det kostar motsvarande två luncher i månaden och hjälper dig att förstå samtiden lite, lite bättre. Det händer ju nya saker varje dag numera och det enda vi nog kan vara säkra på är att stillastående är en allt jobbigare strategi… 

Av Per Olof Arnäs

Per Olof Arnäs är en oberoende senior rådgivare som hjälper företag att förstå och möta ny teknik. Han har bakgrund från både näringsliv och akademi och driver sedan 2014 även Logistikpodden som nu gör sitt tionde och sista år.