KRÖNIKA: Framtidens planerare – statistiker eller medlare?

”Väl bevandrad i statistiska metoder” och ”Mycket goda kunskaper i Excel” är kanske inte de egenskaper som bör stå högst upp på kravlistan i jobbannonser för planeringsroller inom supply chain, skriver Plans ordförande Johan Ström i en krönika i senaste Planetern.

Krönika ur Planetern nummer 4 2023

”God analytisk förmåga”, ”Väl bevandrad i statistiska metoder” och ”Mycket goda kunskaper i Excel” är fortfarande väldigt tongivande formuleringar när man tittar på jobbannonser för planeringsroller inom supply chain. På senare tid har även ”God kommunikationsförmåga” adderats, men det finns en dimension som jag tror kommer vara av yttersta vikt för framtiden som saknas.

Planeringsarbetet handlar om att skapa balans och historiskt har det funkat bra att styra mot nyckeltal som uppdaterades med en relativt låg frekvens. Systemstödet var ganska lågt och det ställdes höga krav på att kunna hantera stora mängder data och göra beräkningar mer eller mindre manuellt.

Med tiden har produktbredd ökat, produktlivcyklar förkortats och krav på ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet ökat. Leverantörs- och produktionsnätverk har globaliserats och vi har även sett en utveckling, inte minst på senare tid, där yttre faktorer skapar förändringar i våra försörjningsnätverk. Handelskrig, naturpåverkan, pandemi och krig är saker som vi alla har i närminnet. Det skapar en miljö där beslut måste fattas på kortare sikt och prioriteringen av servicenivå, resursutnyttjande och lager ska balanseras, ständigt förflyttar sig.

Johan Ström är styrelseordförande och kursledare i Plan och fristående logistikkonsult på Hanoj. Foto Privat

Som tur är har teknikutveckling gjort att planerare numera har väldigt sofistikerat systemstöd som hjälper dem att hantera all den data som ständigt ska hanteras och beräknas. Utifrån rådande situation kan vi ställa krav på systemet att ta hänsyn till den balans vi vill uppnå. Systemet hjälper oss då att styra produktion och inköp för att uppnå önskat läge. 

”Väl bevandrad i statistiska metoder” och ”Mycket goda kunskaper i Excel” är kanske inte då de egenskaper som bör stå högst upp på kravlistan. För att planeraren ska kunna göra sitt jobb behöver många funktioner inom bolaget att komma överens om vad som är bäst för helheten vid varje givet tillfälle. Det funkar inte att bara samla in information från olika delar av bolaget och sedan försöka slå ihop dem till en behovs och kapacitetsplan. För att lyckas med det tror jag att ett tydligt ägandeskap för planeringsprocesser blir allt viktigare för planeraren. Det gäller att få samtliga funktioner att sätta sig vid samma bord och gå därifrån med en gemensam plan.  Jag tror att supply chain-funktioner ofta är bäst lämpade för att ta det ägandeskapet och den framtida planerarens roll kommer då att bli att se till att alla förstår sin del i helheten och vad balanseringen innebär.

Vilken dimension är det då som saknas i jobbannonser för att vi ska hitta rätt kompetens för framtida planerare?

Vi behöver hitta personer som kan prata både ”sälj” och ”produktion” men även tolka däremellan. Nyckelord som krävs kan då vara mer av något som beskriver en medlare: Så som “förtroendeingivande”, “god förhandlingsförmåga” och “processorienterad”.

 Johan Ström, styrelseordförande Plan