Idag fyller Logistikpodden 7 år! Hurra! Det firar vi på Dagens Logistik med att publicera en krönika med en av Logistikpoddens eminenta programledare: Nina Modig, på temat cirkulärt. Hon delar dessutom med sig av några poddlyssningstips.
Häromdagen, när en av mina döttrar skulle ge sig iväg till skolan kunde vi, som alltid försent, konstatera att hennes jeans hade rejäla hål på knäna.
På lunchen rusade jag därför iväg och handlade ett nytt par av favoritjeansen i nästa storlek. Det kändes sorgligt. Byxorna i övrigt är i väldigt gott skick bortsett från knäpartierna.
Väl i butiken pratade den anställda om hur fina jeansen var. Och jag höll med, men sa också att det var synd att knäna alltid gav upp långt innan resten av plagget. Hon tittade då upp och log när hon sa ”Ja, men vilken tur att det är så billigt att köpa nya jeans!”
Problemet är att priset på prislappen är lågt men den totala effekten av tillverkningen av ett nytt par jeans är stor. Enligt Råd & Rön kräver produktionen av ett kg bomull 7 000 liter vatten, och av priset vi betalar för jeans går bara omkring en procent till arbetarna i tillverkningsledet.
Med det vill jag inte slå mig för bröstet och peka finger. Uppenbarligen köper jag själv nya jeans till barnen i paniklägen, men vi behöver tänka större än prislappen precis framför oss!
Här kommer 5 tips på hur du kan skapa mer cirkulära flöden i din verksamhet:
Design – Designa de fysiska produkterna så att de kan få ett långt liv, i en eller annan form. För att möjliggöra det behöver material kunna dekonstrueras enkelt och möjligheten till ”ägarbyte” av produkten behöver vara smidig.
Symbios – Fundera på hur dina behov och spillmaterial kan matchas ihop med andra aktörer. Exempel på sådana utbyten kan du höra mer om i Logistikpoddens intervju med Markus Wahlgren på Coop.
Vägled – Som expert kan du guida konsumenter och andra företag att göra bra val med exempelvis märkning, skyltning och information om olika alternativ.
Informationshantering – Satsa på delning av information och system som kan matcha olika aktörer och användares behov i realtid. Inspiration om vad detta kan leda till kan du hitta i en intervju med Christian Landgren om ”Framtidens transporter” i Logistikpodden.
Win-win – Skapa situationer och system som gör alla deltagare till vinnare. Är du nyfiken på hur kan du lyssna på Logistikpoddens intervju med Sebastian Rudenstam, medgrundare Beleco. Beleco arbetar för att revolutionera möbelbranschen med cirkulära flöden, men företagets modell för PAAS, products as a service, skulle kunna överföras till nästan vilket område som helst.
Cirkulära flöden är som karma, desto mer gott du gör för andra desto mer får du tillbaka!
Lycka till!
Nina Modig
Nina Modig är förändrings- och logistikexpert på Cflow och programledare på Logistikpodden