KRÖNIKA: Logistiker behövs i klimatomställningen

Krönika ur Planetern nummer 3 2023

För en månad sedan antog EU-kommissionen 12 nya standarder för hållbarhetsrapportering, och samtidigt sätter allt fler företag ambitiösa hållbarhetsmål för att vi ska klara den gröna omställningen. 270 svenska företag har fått sina mål godkända av Science Based target initiative och 2024 träder EU:s nya direktiv för hållarbetsrapportering (CSRD) i kraft, vilket innebär att kvalitetskraven på hållbarhetsrapportering höjs till samma nivå som finansiell rapportering. Det medför till exempel att företag ska ta ansvar för sina egna men även för sina leverantörers och underleverantörers utsläpp. I Sverige berörs initialt cirka 2 000 företag
  – jobbar du på ett av dem? Eller på en underleverantörer till någon som berörs, och som kommer ställa krav på er? Vad innebär det för ditt företagets logistik, och vad innebär det för dig? Nu gäller det att engagera sig och läsa på!

Johanna Linder är styrelsemedlem Plan och logistikkonsult Sweco håller en kurs i cirkulär logistik på Nordiska Textil Högskolan under hösten.

Klimatneutralt är för de försiktiga. Många företag är modigare och satsar på att vara klimatpositiva om 20–30 år. För att klara målen innebär det att företagets värdekedja, och även deras leverantörers värdekedja ska vara klimatneutral (scope 3 i CSRD). Men 2022 mätte endast en tredjedel av svenska företag sina scope 3-utsläpp. Det är här vi logistiker kommer in! Vår kompetens och vårt engagemang behövs för att företagen ska kunna få koll och kontroll på hela sin supply chain.

Vi logistiker och logistikföretag måste börja tänka utanför ”effektiviseringsboxen”. Logistiker är som vi vet experter på att effektivisera processer och minimera slöseri, men för att bli klimatneutrala kan vi inte enbart fokusera på att förbättra dagens processer, vi måste göra om. Vi måste tänka helt nytt. Utöver att helt sluta med fossila bränslen behöver företag minska på användandet av jungfruliga material och börja återanvända. Detta innebär ofta helt nya affärsmodeller, att gå från linjärt till cirkulärt. Ikea har satt som mål att endast köpa in förnybara eller återvunna material senast 2030 och Volvo har bestämt sig för att vara ett cirkulärt företag senast år 2040, där deras fokus ligger på att eliminera avfall, återanvända delar samt öka användningen av återvunnet material.

Det briljanta med cirkulär ekonomi är att den ger oss möjlighet till fortsatt tillväxt, men en hållbar sådan

Det briljanta med cirkulär ekonomi är att den ger oss möjlighet till fortsatt tillväxt, men en hållbar sådan. Det kräver att vi alla sätter fart och använder våra specifika kompetenser för att bidra till omställningen. För att lyckas med en sådan omställning krävs vår kunskap om hur effektiva flöden ska kunna organiseras och styras i ett cirkulärt ekosystem.

När råvaror, material och produkter cirkulerar allt fler gånger skapas självklart fler flöden. Om detta ska leda till hållbara lösningar och företag bör lönsam logistik vara ett stort fokus.

Duktiga logistiker är möjliggörare för hållbara cirkulära affärsmodeller!

 Johanna Linder

Ordlista:

ESRS = European Sustainability Reporting Standards

CSRD = Corporate Sustainability Reporting Directive. Ett nytt EU-direktiv som syftar till att genom rapporteringstransparens skapa bästa förutsättningar för att EU skall klara sina Net Zero-målsättningar till 2050.

Science Based target initiative = Ett ramverk för företag för att sätta vetenskapligt baserade klimatmål som går i linje med vad som krävs för att vi ska klara målsättningarna i Paris-avtalet.