Krönika: Logtechåret 2022 – touchdown och liftoff

Tom Andersson är utredare på Trafikanalys och var en av talarna på Logistik & Transport, där han talade om svensk logtech. Nu sammanfattar han logtech-året 2022 i en krönika.

2022 verkar vara året då det blev mer inne att vara en prepper än en tech-nörd, och vevradion var en stark kandidat till årets julklapp. Orosmolnen har onekligen hopat sig och fortsätter att samla kraft. E-handeln bromsar in och drömmar om snabb tillväxt i tech-branschen får ge vika för tilltagande krav på lönsamhet. Men då är det lätt att missa att teknikutvecklingen ändå rullar på och måste så göra.

2022 är det näst bästa året när det gäller riskkapital till svenska startups.

2022 är det näst bästa året när det gäller riskkapital till svenska startups. Dagen före dopparedagen noterar jag drygt 50 miljarder på StartupSweden (Dealroom.co).  Det är cirka 40 procent mindre än 2021, men ändå drygt 50 procent mer än något annat år innan. Ungefär så ser det också ut på många andra håll i världen.

2021 var ett exceptionellt år för både börsen och riskkapitalet. Stockholmsbörsen gick upp med cirka 30 procent, riskkapitalet till svenska startups med cirka 150 procent. I år har börsen sjunkit med cirka 20 procent, riskkapitalet med närmare 40 procent. Så även i USA. I Europa har nedgången varit mildare, cirka 20 procent för riskkapital. I Frankrike har det till och med ökat, drygt 10 procent.

Det var coronapandemin som gjorde 2021 exceptionellt.

Det var coronapandemin som gjorde 2021 exceptionellt. Vi släppte då alla hämningar när det gäller digitala marknader och e-handel, automatisering och elektrifiering. Det gör att fallet under 2022 ter sig större än vad det är. Självklart har det skett en inbromsning, i synnerhet nya techbolag inom BTC, finans, hälsa och handel. I mindre grad business-to-business. Och det finns helt klart vinnare även denna höst.

Så sent som i december kammade Einride hem ett nytt riskkapitaltillskott på ett par miljarder som innebär att riskkapitalströmmarna 2022 till svenska startups och scaleups inom logtech, digitala marknads- och e-handelslösningar överträffade dem under 2021, från närmare 5 miljarder till närmare 6 miljarder.

Matsmart och SiB solutions är två andra företag som tog in riskkapital under hösten. Matsmart ligger rätt i tiden trots BTC, billigare livsmedel med minskat svinn. I samma anda, om än i ett helt annat logistikled, erbjuder SiB solutions AI- och videolösningar för effektivare fel- och avvikelsehantering.

Generellt sett i världen har riskkapitalet sjunkit, men det finns områden går mot strömmen. Riskkapitalet till energiteknik ökade under 2022, med en global uppgång på cirka 10 procent i jämförelse med rekordåret 2021. Så även i Europa. I Sverige dalade kapitalet med cirka 30 procent. Det handlar främst om varierande kapitalströmmar till Northvolt. Inte om en generell försvagning av ett svenskt styrkeområde. Under hösten drog bland andra Volta Trucks, H2 Green Steel och Polarium in nytt riskkapital.

Ett techområde som har gått särskilt starkt 2022 är rymdteknik, med en prognos på plus 17 procent i Europa.  Området toppas av Storbritannien, följt av Frankrike. Här ligger Sverige längre ner i rankinglistan, plats 15, att jämföras med plats 4 totalt sett i Europa. Det hindrar inte en svensk enhörning, Hexagon, som utvecklar mät-, GIS- och GPS-system som används inom flera områden, anläggnings-, bil- och flygindustrin.

Det finns flera tecken på att rymdteknik växer så det knakar, mer än andra områden. Exempelvis har ökningen av patentansökningar till Europeiska patentverket varit exceptionell, cirka 10 gånger högre tillväxt än utvecklingen generellt under en 5 års period (2015–2020). Det handlar inte minst om satellitteknik för övervakning och kommunikation om vår planet och dess klimat, jord, vatten och luft, infrastruktur, sjöfart och luftfart.

Drivkrafterna till utvecklingen handlar om allt hårdare konkurrens om och tryck på naturresurser, om såväl människans exploatering som hennes vilja att skydda jordens livs- och naturmiljöer.

Drivkrafterna till utvecklingen handlar om allt hårdare konkurrens om och tryck på naturresurser, om såväl människans exploatering som hennes vilja att skydda jordens livs- och naturmiljöer. Världens befolkning växer. Resursutnyttjandet likaså. Grön teknik öppnar upp för renare och effektivare produktion, inte minst i Sverige. Ändå har behovet av att kartlägga människans resursanvändning och klimatförändringar aldrig varit större.

Det är mot denna bakgrund som jag är övertygad om att ekonomin och riskkapitalet till ny teknik snart vänder uppåt igen. Vi har helt enkelt inte råd att stirra oss blinda på reallönesänkningar. Riskerna är betydligt större än så. Vi behöver hållbar råvaruförsörjning, produktion och varudistribution. Med andra ord, hållbar logistik. Ny teknik och startups, innovation och riskkapital, är då essentiella ingredienser.

Det kanske mest riskfyllda idag är människans förmåga till självuppfyllande profetior. Om alla tror att det går åt skogen, då är risken överhängande för att det gör det. För egen del tror jag mer på riskkapitalet. Ren energiteknik och hållbart resursutnyttjande står högt i kurs. Det är rätt väg framåt.

Tom Andersson

Utredare Trafikanalys


[1] https://techecosystem.startupsweden.com/intro

[2] https://dealroom.co/reports/european-space-tech-lifting-off

[3] https://www.epo.org/searching-for-patents/business/patent-insight-reports.html