Krönika: ”Ombudets död är betydligt överdrivet”

Hela paketinfrastrukturen behövs för att hantera framtidens e-handelsleveranser – det gäller även de ibland baktalade ombuden, det konstaterar Mats & Axel i en krönika hos Dagens Logistik.

Borta bra men hemma bäst? Färska rapporter där konsumenter tillfrågas om hur de vill ha sin leverans visar att hemleverans och paketskåpsleverans ökar i popularitet. Men även om konsumenten gärna vill ha sin leverans hem så kan inte alla paket skickas hela vägen till dörren. Och varför är det så? Låt oss ta med er på en liten historisk resa.

2001 började dåvarande Posten stänga ned sina kontor och valde att flytta brev- och paketservice till butiker och bensinstationer. Det här blev starten på ombudsnätverken. Schenker och DHL följde efter några år senare. De tre stora paketdistributörerna kunde genom sina stora nätverk med terminaler, distributionsbilar och anställda hantera ökade volymer och samtidigt korta leveranstiderna. Detta var en förutsättning för den ökande e-handeln.

Om alla paket skulle köras ut som hemleverans kvällstid under ett femtimmarspass, och varje bil kan leverera 12 paket per timme (vilket kanske är möjligt i storstäderna) skulle det krävas ca 16 500 budbilar i Sverige. Varje kväll. Året om.

Enligt Post- och Telestyrelsen levererades över 360 miljoner e-handelspaket i Sverige 2021. Siffran för 2022 lär vara ännu högre trots vikande köpkraft i slutet av året. Det är en enorm mängd paket. Låt oss stanna upp och fundera över hur den volymen skulle kunna hanteras om vi inte hade ombuden. Ok, nu är vi klara. Längre än så behöver vi inte fundera. Det skulle aldrig gå.

Om alla paket skulle köras ut som hemleverans kvällstid under ett femtimmarspass, och varje bil kan leverera 12 paket per timme (vilket kanske är möjligt i storstäderna) skulle det krävas ca 16 500 budbilar i Sverige. Varje kväll. Året om. Det kan jämföras med att vi idag har 15 000 taxibilar totalt i Sverige. Om vi istället skulle trycka in alla paket i ombudsnätverket skulle det räcka med ca 800 distributionsbilar. Inte så konstigt egentligen. En bil kan lätt leverera 600 paket per timme till ombud. Ja det skulle absolut krävas fler ombud och kanske också förkortad liggetid för att få det att fungera men till skillnad från 100 procent hemleverans så skulle 100 procent ombudsleverans fungera.

Mats Fischerström och Axel Lindgren är E-Commerce Evangelists hos TA-leverantören Nshift. Foto: Nshift

Överallt på internet (från Facebook via Flashback till Familjeliv) diskuteras för- och nackdelar med olika typer av leverans. Leveransupplevelsen är uppenbarligen något som engagerar oss konsumenter kanske mer än vi faktiskt tror. Och det enda som är uppenbart är att alla leveranser har sina fans. Och olika transportörer har sina fans. Även om många uppskattar smidigheten med att få paketet hem till dörren finns det lika många som uppskattar att bestämma själv när paketet ska hämtas. Och även om många tycker att det är bra med obemannade boxar så finns det andra som uppskattar personlig service på ombudet – och att kunna plocka upp en liter mjölk samtidigt. I framtiden kommer vi dessutom inte vilja få ett paket per leverans, vi kommer vilja kunna få alla veckans paket samtidigt. Då skulle det passa ganska bra att hämta upp på ett ombud – eller i en box –eller få allting hemkört. Valfrihet kommer fortfarande att vara viktigast i framtiden. Men för att avslutningsvis parafrasera Mark Twain: ”Ryktet om ombudets död är betydligt överdrivet”.

Mats&Axel