Lagerinredningsmontören Baker Corp har växt stadigt sedan starten 2010, och sedan bolaget utökade verksamheten med projektförsäljning har omsättningen skjutit i höjden.
– Att sälja projekt är ett sätt att säkra monteringsjobben i en allt hårdare konkurrens, berättar Baker Corps grundare Hisham Baker.
Bröderna Hisham och Kalle Baker kom till Sverige som flyktingar på 1990-talet, med en pappa från Libanon och en mamma från Rumänien. Familjen flydde från krigets Beirut och efter en mellanlandning på tre år i London hamnade man via Hässleholm och Falköping så småningom i småländska Värnamo.
– Vi hette Abu Bakr från början, men bytte efternamn till Baker när vi flyttade hit för att slippa fördomarna.
Baker Corp grundades 2010 i Värnamo när Hisham Baker, som då själv jobbade som montör, blev av med jobbet:
– Företaget jag jobbade på lades ned och jag stod inför valet att söka nytt jobb eller starta eget, berättar Hisham Baker.
Valet föll på “starta eget” och han lyckades snabbt få med sig en vän och sin bror Kalle i bolaget. Efter några månader var de fyra personer som monterade lagerinredningar på uppdrag av olika leverantörer.
Att bolagets namn blev Baker Corp förklarar Hisham med en gammal pojkdröm:
– Det är egentligen ett jättekonstigt namn på en montagefirma, men jag älskade Stålmannen när jag var liten och där fanns ju Lex Luthors bolag Lex Corp, som jag tyckte lät jättecoolt. Så jag bestämde att om jag någon gång skulle ha ett företag så skulle det heta Baker Corp.
Inreder för Åhléns och Plantagen
Verksamheten har sedan växt, idag är Baker Corp, med omkring 50 svenska och lettiska montörer. 2020 omsatte bolaget 55 miljoner, och under det senaste räkenskapsåret, som stängdes i augusti omsatte Baker Corp 73 miljoner SEK.
– Tillväxten beror mycket på att vi fått flera stora projektkontrakt, med installationer för bland annat Netto i Köge och Royal Unibrew i Faxe, Danmark. Vi har även utökat vårt samarbete med Byggmax som är en av våra största kunder, och otroligt framåtgående.
Framåt har bolaget två stora projekt på gång: dels för Plantagen, där man inreder bolagets lager i Helsingborg med start i oktober och dels företagets största affär någonsin; att inreda Åhléns nya jättelager i Rosersberg, med start vid årsskiftet.
Tuffare konkurrens
En viktig anledning till att man satsar på egen försäljning är att konkurrensen om montagejobben hårdnat. I takt med att de stora logistikprojekten har ökat söker sig alltfler aktörer till Sverige och Norden, menar Hisham Baker.
– Mycket av arbetskraften kommer idag från utlandet där det är svårare att kontrollera löner. Vi jobbar för att ha samma villkor för all vår personal oavsett ursprung, men det är svårt att konkurrera med pris på montagen mot bolag som betalar lägre löner och har sämre arbetsförhållanden om man inte levererar hela projektet. Så därför har vi utvidgat verksamheten.
Det är svårt att konkurrera med pris på montagen om man inte levererar hela projekten.
Bolaget fungerar numera ofta som helhetskonsulter för lagerprojekt.
– Den kunskap vi byggt upp inom lagerutformning och flöden kan i många fall vara ovärderlig för slutkunden. Många gånger har vi kunder som önskar att vi ska leverera en helhet, eftersom det blir enklare, och ofta mer tids- och kostnadseffektivt att ha en firma som levererar en helhet.
Men montaget kommer alltid vara kärnan i Baker Corps verksamhet, menar Hisham Baker.
– Det är väldigt låga marginaler på materialet, i princip är det plus minus noll. Vi gör det här dels för att säkra montagejobben, dels för att det ger oss ökad kontroll över att vi verkligen får det material vi behöver för jobben.
Av Hilda Hultén