Läkemedelsverket föreslår nya regler för såväl leverans från öppenvårdsapotek som andra försäljningsställen – dock aningen mjukare än i det senaste förslaget. Det tidigare förslaget om generell ID-kontroll vid leverans av förskrivna läkemedel utgår – men paket får inte läggas utanför dörren.
Hösten 2022 skickade Läkemedelsverket ett remissförslag till föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek. Där föreslog myndigheten att mottagaren av läkemedel skulle identifiera sig personligen – likt vid uthämtning i apotek. Förslaget fick nätapoteken att gå i taket, då det självklart hotar deras sätt att bedriva sin verksamhet.
Nu har Läkemedelsverket arbetat om förslaget:
– I arbetet med att ta fram de nya förslagen har vårt fokus varit att säkerställa att det går att upprätthålla läkemedlets kvalitet och säkerhet vid distribution i hela detaljhandelsledet, förklarar Annika Babra, enhetschef för Apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Inga paket vid dörren
I stora delar föreslås samma krav gälla för distribution av läkemedel både från öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen. Inga paket ska få läggas utanför lägenhetsdörren eller hängas på dörrhandtaget då de riskerar att hamna i fel händer. Det ska däremot gå fint att lägga beställningen i en postlåda eller en box, som myndigheten bedömer är en betydligt säkrare förvaringsplats. Kunderna ska inte längre behöva legitimera sig vid dörren, förutom vid leverans av vissa särskilda läkemedel.
– Det kom in många kloka synpunkter och vi har haft bra diskussioner inför omarbetningen av förslaget om överlämnande av försändelser med läkemedel. Läkemedelsverket anser fortfarande att det finns patientsäkerhetsrisker när läkemedel inte når rätt mottagare, men förslaget om krav på ID-kontroll för samtliga försändelser med förskrivna läkemedel har omarbetats. Med undantag för de särskilda läkemedel som redan idag kräver ID-kontroll föreslår vi nu att det inte ska krävas ID-kontroll när förskrivna läkemedel lämnas över, säger Annika Babra.
Skydda barn och djur
Sammantaget bedöms de nya förslagen på regler kunna leda till bättre kontroll och efterlevnad av gällande krav, bidra till att försändelser når rätt mottagare samt i övrigt hanteras på ett patientsäkert sätt.
– Såväl receptfria som receptbelagda läkemedel är potenta och känsliga varor som kan vara skadliga för människor, djur eller miljö om de hanteras eller används fel. Det är därför viktigt att minska risken att obehöriga kommer åt läkemedlen, kommenterar Annika Babra.
De nya förslagen har skickats på remiss, men även andra intressenter har möjlighet att lämna synpunkter.
– När remisstiden löpt ut den 1 februari 2024 så kommer vi att gå igenom inkomna synpunkter och därefter planeras för beslut om de nya föreskrifterna under våren 2024. Vi föreslår att de träder i kraft den 1 januari 2025, avslutar Annika Babra.