Liquid Wind ett steg närmare metanolfabrik i Sundsvall

Liquid Wind har lämnat in en ansökan om miljötillstånd för sin andra anläggning för produktion av grön metanol, tillverkad med infångad koldioxid och vätgas. Anläggningen ska uppföras vid Korstaverket i Sundsvall och beräknas producera 130 000 ton metanol årligen.

Liquid Wind vill tillverka grön metanol av infångad koldioxid och grön vätgas, vilket kan användas som bränsle inom sjöfarten. Företagets första anläggning, FlagshipOne, byggdes i Örnsköldsvik och har sedan dess överlåtits till samarbetspartnern och energibolaget Ørsted. FlagshipTwo är som namnet antyder företagets andra anläggning och ska uppföras i Sundsvall.

Nu har företaget ansökt om miljötillstånd vid Mark- och miljödomstolen i Östersund för den nya anläggningen, som byggs i samarbete med energibolaget Sundsvall Energi. Ambitionen är att påbörja byggnationen 2024 och att anläggningen ska vara i drift i början av 2026.

– Med förhoppning om en transparent och effektiv tillståndsprocess är det glädjande att nu ta etableringsplanerna för FlagshipTwo till nästa steg. Anläggningen kommer att bli en viktig del i den gröna omställningen både i Sundsvall, Västernorrland och Sverige, och även för sjöfartens globala omställning, kommenterar Claes Fredriksson, grundare och vd för Liquid Wind.

Anläggningen byggs på Korstaverkets område i närheten av Tunadalshamnen. Där kommer koldioxiden från Korstaverket fångas in och användas för produktion av elektrobränslet, e-metanol. Den planerade produktionskapaciteten uppgår till 130 000 ton metanol per år.

Företaget räknar med att anläggningen kommer bidra till en årlig minskning av koldioxidutsläpp på 283 000 ton, främst genom att ersätta fossila bränslen inom sjöfarten.

Företaget har planer på en tredje anläggning vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå.