Liquid Winds satsning på en fabrik för produktion av e-metanol i Sundsvall når nästa fas när mark- och miljödomstolen beviljar miljötillstånd. Fabriken ska använda infångad koldioxid från intilliggande Korstaverket för att producera upp till 130 000 ton e-metanol årligen till fartygsbränsle.
Liquid Wind vill tillverka grön metanol av infångad koldioxid och grön vätgas, vilket kan användas som bränsle inom sjöfarten. Företagets första anläggning, FlagshipOne, byggdes i Örnsköldsvik och har överlåtits till samarbetspartnern och energibolaget Ørsted. FlagshipTwo är som namnet antyder företagets andra anläggning och ska uppföras i Sundsvall. En ansökan om miljötillstånd lämnades in i början av 2023, den 30 april i år beviljades den av mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.
– Med vårt nu godkända tillstånd har vi nått ytterligare en milstolpe på Liquid Winds resa och ambition om att kraftigt reducera mängden fossildrivna transporter inom svåromställda sektorer som långväga sjötransporter. Vi är väldigt glada för denna bekräftelse som medför att FlagshipTwo nu kommer att etableras som den största produktionsanläggningen av grönt elektrobränsle i Europa och vidare bidra till den gröna omställningen, kommenterar Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.
Anläggningen har beviljats tillstånd att producera upp till 130 000 ton e-metanol årligen genom tillämpning av koldioxidinfångning. Med placeringen vid Sundsvall Energis Korstaverket siktar man på att bli en ledande aktör inom industrialiseringen av tekniken.
Företaget har tidigare meddelat att de planerar ytterligare 10 fabriker för e-metanol i Norden till 2027, bl a en som är på gång i Finland.