PMI-total noterades till 44,8 i juni vilket är en ökning jämfört med i maj (40,7), men fortfarande långt under indexets historiska genomsnitt (54,5). ”Det är en fortsatt svag industrikonjunktur som de svenska inköpscheferna uppvisar och vi även ser i andra länder, inte minst i euroländerna”, kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Uppgången i juni var bred men kommer från låga nivåer. Delindex för orderingång svarade för det största positiva bidraget till PMI-total följt av leveranstider och produktion medan lager av inköpt material gav ett negativt bidrag.
Index för industriföretagens produktionsplaner för det närmaste halvåret är lågt ställda och för andra månaden i rad befinner sig indexet utanför tillväxtzonen.
– Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser ökade i juni till 40,8 från 37,4 i maj och innebär att pristrycket i leverantörsledet är fortsatt avtagande. Det är positiva nyheter för Riksbanken men med risk för att kronförsvagningen kan driva upp priserna igen när leverantörsavtalen ska omförhandlas, säger Jörgen Kennemar.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.