Logistik Överallt: Vårdlogistik med Nicholas Fernholm

I avsnitt 13 av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Nicholas Fernholm, som har studerat strategisk logistik och ekonomi och arbetat i flera roller med logistik inom vården.

Nicholas Fernholm är ofta anlitad som föreläsare och rådgivare inom AI, automatisering och digitalisering men han är också expert på logistik inom vården.

Hur kan logistik bidra till en bättre vård? Nicholas tar upp Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) som exempel.

– Transporterna som görs med robotar håller sina tider och leveranser mycket mer säkert, så att operationer får sitt material i tid och man kan vara mycket mer säker på att operationerna kommer att bli av. Så det finns väldigt många extremt positiva saker med teknikutveckling inom logistik och sjukhuslogistik, säger Nicholas Fernholm i podden.

Utan en fungerande logistik och materialförsörjning omöjliggörs vården, vilket blivit uppenbart under den pågående pandemin.

– Om logistiken fallerar finns det inget sätt att vårda patienterna. 95 procent av allt inom sjukvården är ju logistik. Fem procent är att faktiskt att använda materialet. Man ska inte förminska det arbetet givetvis, men man glömmer lätt bort att det är jättemycket jobb som görs i bakgrunden som är ganska osynligt. 

Nicholas har bland annat arbetat som robotchef på NKS och under Coronakrisen har han även varit logistikansvarig i uppbygganden av fältsjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö – som gjordes på två veckor.

– På Älvsjö Epidemisjukhus hade vi en omöjlig uppgift. Så vitt jag vet har det inte skett i svensk historia att man på så kort tid har lyckats bygga ett sjukhus på 600 vårdplatser på två veckor. Hur lyckades vi göra det? Det var inte för att vi lade fram vem som är ansvarig och vilka rutiner och policys vi hade. Ingen undrade vilket mandat man hade, utan vi var där för att vi hade ett syfte – att rädda liv i slutändan. Vi skulle få sjukhuset byggt och fungerande på två veckor. Så istället för att förlita oss på gamla strukturer blev det mycket mer självorganiserande, säger Nicholas Fernholm.

– Det var magiskt.

Hur ser framtiden för robotar inom vården ut?

– Den stora ökningen kommer vi se när robotarna kan röra sig i utrymmen som är utformade för människor, men just nu är det främst så att de rör sig i utrymmen som är utformade för robotar, som på NKS. Men teknologin utvecklas väldigt snabbt så jag skulle inte förvånas om det inom en snar framtid finns robotar som kan arbeta i utrymmen som inte nödvändigtvis är utformade för robotar.

Samtidigt konstaterar Nicholas att många sjukhus är byggda för så pass länge sedan att förutsättningarna för många moderna tekniska logistiklösningar inte riktigt finns.

– När sjukhusen byggs ut ska gamla och nya system integreras och det blir inte alltid så bra som önskat. Det är ett legacyproblem som många sjukhus, och även andra företag, behöver hantera, säger Nicholas.

Du hittar Logistik Överallt på instagram @logistikoverallt och där poddar finns:

Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt