Logistiken i fokus på Alvestas Framtidsdag

Framtidens hållbara transporter stod i fokus för Alvesta kommuns årliga Framtidsdag den 26 oktober, som i år var fullbokad. Logistikforskarna Helena Forslund och Daniel Ekwall delade scenen med representanter från bl a Södra Skog, Alwex, Helsingborgs hamn, Green Cargo och lokalt näringsliv och speditörer. 

Transporter står för en stor del av företagens klimatpåverkan, och 30 procent av Svergies koldioxidutsläpp. Men hur kan man ställa om till med hållbara logistiklösningar, och hur ska företagen möta utmaningarna med ökade drivmedelspriser och brist på chaufförer? Det var några frågor som avhandlades vid Framtidsdagen i Alvesta den 26 oktober.

Men vem bär ansvaret för att transporterna ska bli hållbara? Den frågan inledde moderatorn Helena Forslund, professor i logistik och Supply chain vid Linnéuniversitet, Framtidsdagen med.  

– I vår forskning ser vi att  konsumenten sällan bryr sig om logistik eller hållbarhet i logistiken, och när det gäller överflyttning ser vi att samsyn är viktigt, sa Helena Forslund.  

Lång global handelstradition

Daniel Ekwall. Foto Högskolan i Borås

Första talare ut var Daniel Ekwall, professor i textilt management och logistik på Högskolan i Borås, som gav en historisk bakgrund till att globala handelsvägar byggts upp, och varför handelskartan ser ut som den gör.

– Handelsrutterna har byggts upp under hundratals år, och handeln kommer att fortsätta så länge det finns efterfrågan på råvaror som bara finns i andra geografier. Socker är ett sådant exempel, EU försöker öka sin sockerbets-produktion nu, men sockerrör är ändå bäst för att odla socker, och det odlas på andra ställen. 

Det är möjligt att vi kommer att handla och producera lite mer regionalt framöver, med tanke på det världspolitiska läget. Men att det blir några stora förändingar i flödena är inte så troligt, menar Daniel Ekwall.

– Vi drar fortfarande varorna dit där vi har infrastrukturen. 

Daniel Ekwall talade också om incitament för förändring.  

– Vi brukar prata om de tre G:na för mänsklig drivkraft, God, Gold and Glory. Begreppet “God” handlar mer om politisk eller etisk övertygelse idag, hur och vad vi väljer att konsumera. Men vi kan konstatera att det är priset som styr fantastiskt mycket vilka investeringar som görs. Ett exempel just nu är att elpriset nu gått upp, vilket gör att många satsningar som görs i energiproduktion. Går priset ned igen så kommer denna pendel växla tillbaka, resonerade Daniel Elkwall. 

Alvesta knutpunkt för tåg

Näst ut var Simon Lundgren, platschef på Alwex Intermodal, som arrangerade årets Framtidsdag tillsammans med Alvesta Kommun. Alwex Transport är ett regionalt logistikbolag med 70 delägare, 200 anställda och omsättning på över en miljard SEK. Huvuddelen av verksamheten är lastbilstransporter, men bolaget har också TPL-verksamhet med 55 000 kvm lager i Växjö. Lagerytorna finns i Icas gamla Räppe-lager, den 68 580 kvm stora fastigheten Fröträdet 1, som Alwex i juni köpte loss från tidigare ägaren Catena

Simon Lundgren. Foto Alwex

Alwex Intermodal ‘är ett dotterbolag till Alwex, som erbjuder tåglösningar till kunder som Coop, Dahl, Byggmax, NTR, Volvo ch DB Schenker. Det mesta godset som hanteras vid kombi- och omlastningsterminalen i Alvesta är vagnslaster med importgods från framförallt Centraleuropa, som distribueras vidare med lastbil till kunder i främst Småland. 

– Vi finns mitt i södra Sverige, med 10 mil till kusterna åt alla håll, och järnvägsanslutning ned till centraleuropa, och länder som Italien, Spanien och Frankrike. Vi har bra möjligheter att hämta hem gods hit, lossa från järnväg till trailer och köra ut till kunder här i Sverige, eller köra exportgods till våra svenska hamnar som är kopplade till järnvägsnätet, berättade Simon Lundgren.

Att det är trångt på järnvägsnätet är ett bekymmer, men samtidigt finns det många fördelar, poängterade Simon Lundgren.

– Tåg är kostnadseffektivt på längre sträckor och för tungt gods och stora volymer. Sen bygger man ju bort riskerna med höga bränslepriser. För gods som inte är så tidskritiskt så är tåget perfekt. 

Helsingborgs hamnutbyggnad

Näst ut var Mark Wieden och Anders Paulsson, key account managers på Helsingborgs Hamn, som berättade om hamnens utveckling och den planerade flytten av containerhamnen, som kommer att öka kapaciteten rejält i hamnen: till 2035 är målet att hantera 500 000 TEU, mot dagens 275 000 TEU. 

Visionsbild för den nya containerterminalen. Illustration: Helsingborgs hamn.

– 90 procent av allt frukt och grönt som konsumeras i Sverige passerar genom Helsingborgs hamn, men vi har en ganska bred cargomix och bra jämnvikt i flödena in och ut. 

Om allt går som det ska ska den nya containerhamnen invigas 2028, en miljarinvestering för det kommunägda hamnbolaget. Den nya kajen väntas bli 750 meter lång, vilket innebär att 2–3 oceangående containerfartyg kommer att kunna lastas och lossas samtidigt i hamnen. 

– Vi är en feederhamn idag och har inte de här stora oceangående containerfartygen som anlöper, utan går med slingor från storhamnarna på kontinenten. Med hamnutbyggnaden och en muddring av hamnen till 13 meters djup kommer vi att kunna ta emot större, oceangående fartyg.

En del av flödena går på tåg till och från hamnen idag, men potentialen att öka tågvolymerna är stor: Green Cargo kör idag 15 tågpendlar till och från Helsingborgs hamn, och idag hanteras ca 30 000 TEU tåggods i hamnen varje år. Men kapaciteten är på 120 000 TEU. 

– Vi har en del import som läggs på tåg, och hit kommer mycket pappersprodukter och metall på tåg för export via hamnen. Men det finns kapacitet för betydligt mer, och vi har märkt att intresset för tåglösningar har ökat rejält sedan drivmedelspriserna gått upp, sa Anders Paulsson. 

Panel om framtiden

Panelen under framtidsdagen. Foto Hilda Hultén

Thomas Frick, logistikchef på Södra Skog, var näst ut och berättade om skogsägarföreningens framgångsrika satsningar på tåg, där tågkapaciteten ska utökas med 500 000 ton i Södras nätverk under 2023. Därefter berättade Jan Elgström om Green Cargos nya tågsystem T23, som innebär att antalet intermodala destinationer halveras i landet, men att volymkapaciteten på ökas. Sista talare ut för dagen var Tore Almlöv, senior utredare på Karlskrona Kommun, som berättade om ambitionerna framåt för Baltic Link.

Dagen avslutades med en paneldebatt där Ulric Wilhelmsson, koncernchef på Sonsab & Direktlaminat, Sten Skogström, vd Skogis Åkeri, Christer Samuelsson, delägare Alwex och Tomas Frick, Södra Skog diskuterade framtidens utmaningar och möjligheter inom hållbara transporter. Chaufförsbrist och otydliga politiska riktlinjer är problem som oroar i dagsläget, men panelen satte sitt hopp till framtida generationer och de krav de kommer att ställa på hållbarhet, som kommer att driva förändringen i rätt riktning.

Av Hilda Hultén